Pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi în lei Oradea este „BBB-”, iar pentru cele pe pe termen scurt în valută „F3”. Se consideră că perspectiva pentru Oradea pe termen lung este stabilă.
Potrivit Fitch Ratings, performanţele bugetare ale Municipiului Oradea se vor îmbunătăţii până în anul 2016, iar plata datoriei publice şi serviciul datoriei publice nu vor depăşi nivelul indicatorilor de rating. Totuşi, Fitch constata că datoria publică este în creştere, gradul de îndatorare apropiindu-se de limite în anul 2016.
În raportul evaluator, se arată că Municipiul Oradea este guvernat de un cadru legal conservator care statuează limite în ceea ce priveşte datoria publică. Cu toate că datoria publică a crescut semnificativ în ultimii ani şi se preconizează creşteri viitoare conform planului financiar pe termen scurt (până în 2016), aceasta nu va depăşi limita impusă de legislaţia în vigoare.
Oradea a contractat un împrumut guvernamental în valoare de 14,4 milioane de lei noi şi un împrumut în valoare de 40 milioane lei de la ING Bank, pentru asigurarea cofinanţării proiectelor europene. La sfârșitul lunii noiembrie 2013, datoria publică a municipalităţii orădene era de 289 milioane lei şi alţi 55 milioane de lei ce nu fuseseră încă folosiți. Gradul de îndatorare era de 21.6%, cu o marjă serioasă sub limita impusă de legislație.
Datorii la comun
Municipiul Oradea deține actiuni la 5 societați comerciale, care împreună însumează o datorie indirecta în 2012 de aproximativ 182,5 milioane de lei. Începând cu luna mai 2013, nu există înregistrate garanții din partea municipiului pentru împrumuturi contractate de catre entităţi subordonate. Datoria publică locală, inclusiv creditele societăților comerciale la care municipiul este acționar și garanțiile emise de acesta, se ridică la suma de 520 milioane lei, la sfârşitul anului 2012.
Citiți principiile noastre de moderare aici!