Agenții economici care nu și-au schimbat vechile case de marcat cu case de marcat cu memorie electronică nu mai intră sub incidența legii prevenției și vor putea fi amendați mai ușor de Fisc. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege inițiat de Ministerul Finanțelor.
Prin Legea prevenirii, orgnele de control ale statului nu mai aplică automat amenzi pentru abaterile contravenționale cuprinse într-o listă decisă de Guvern prin HG.
În schimb, inspectorii instituțiilor de control aplică un plan de remediere pe o durată de maximum 90 zile, timp în care firmele găsite în neregulă își pot remedia problemele. Asta se întâmplă în prezent și cu abaterile de la obligația de a avea casă de marcat electronică.
Prin proiectul de lege lansat, săptămâna trecută, în dezbatere de Ministerul Finanțelor, se propune eliminarea abaterilor de la obligația folosirii caselor de marcat digitale din lista contravențiilor pentru care se acordă amânare prin Legea prevenirii.
Amenzi
Conform Legii care reglementează dotarea agenților economici cu aparate cu memorie electronică fiscală, sancțiunile sunt: amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, confiscarea sumelor nejustificate.
Potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor, neaplicarea amenzilor pentru comercianții care încalcă obligația folosirii caselor de marcat electronice este incorectă față de firmele care respectă legea.
„Perpetuarea acestei situații în care o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar o altă parte a rămas în expectativă, discriminează operatorii economici corecți și generează nemulțumiri în rândul acestora”, se precizează în nota de fundamentare a propunerii de lege.
Statistici
De asemenea, conform MFP, introducerea aparatelor de marcat cu jurnal electronic de către agenții economici din România „a înregistrat un declin accentuat în perioada ianuarie 2019-aprilie 2020, comparativ cu perioada septembrie – decembrie 2018”. Astfel, numărul aparatelor de marcat înregistrate în sistemul informatic al ANAF de către producători, distribuitori, importatori, a scăzut în medie cu 83%. Ritmul de atribuire a seriilor fiscale a scăzut în medie cu 72%. Ritmul de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic a scăzut în medie cu 56%.
La data de 14 mai 2020, erau 554.343 aparate de marcat cu jurnal electronic având emise numere unice de înregistrare de la ANAF, dintre care erau instalate 525.325 de astfel de case de marcat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!