Dezbaterea publică a fiscalităţii orădene pe anul viitor s-a consumat, marţi după-amiaza, cu patru funcţionari, patru consilieri locali ai Opoziţiei, vreo patru jurnalişti, un reprezentant a două ONG-uri şi vreo patru orădeni de rând. Nici creşterea tarifelor la parcări şi nici perspectiva supraimpozitării unor imobile cu 400% nu i-au motivat pe orădeni să facă efortul implicării. De altfel, nici puterea locală nu s-a prezentat să-şi expună şi să-şi apere politica fiscală pe care se pregăteşte s-o impună orădenilor – primarul Ilie Bolojan era la Bucureşti, iar city-managerul Dacian Palladi a ales să spună „pas” confruntării.
Sala Mare a Primăriei a părut şi mai mare, marţi seara, când participanţii încăpeau lejer la masa ovală. Tabloul fiscal propus a fost expus de şeful Direcţiei Economice, Eduard Florea, şi adjunctul său, Sorin Iacob. În sală s-a aflat şi Ionuţ Şimon – şeful Serviciului Parcări. Pesediştii Adrian Negrea şi Liviu Sabău-Popa şi udemeriştii Kiss Gabor şi Husyar Istvan au fost singurii membri ai deliberativului local prezenţi la discuţii.
Absenţa liberalilor, cei care deţin majoritatea de două treimi în Consiliul Local, a fost comentată de Sabău-Popa: „Îmi exprim regretul că la această dezbatere, alături de PSD şi UDMR nu se află şi grupul PNL; probabil măcar o parte din argumente le-ar fi deschis un picuţ optica la vot şi poate ar fi fost o şansă ca în şedinţa de consiliu să se ţină cont de una sau două dintre propunerile din această seară”.
Salt la 400%
Directorul Florea a expus propunerile de aşezare a fiscalităţii anului viitor. Astfel, rămâne neschimbată cota impozitului pe clădirile rezidenţiale ale persoanelor fizice (pf), la fel şi cea aferentă clădirilor nerezidenţiale ale acestora, stabilită anul trecut la 0,6%. La propunerea Comisiei de dialog economic, Executivul este de acord cu scăderea cotei de impozitare a clădirilor persoanelor juridice de la 1% la 0,95%.
Cea mai drastică modificare la acest capitol este supraimpozitarea cu 400% a imobilelor neîngrijite. Deşi Codul Fiscal a eliminat prevederea impozitării suplimentare progresive a proprietăţilor multiple, Executivul orădean uzează de libertatea majorării unor taxe cu până la 50% şi taxează aşa a doua şi următoarele proprietăţi deţinute de un orădean. Taxa auto rămâne şi ea neschimbată, la fel ca taxele pentru eliberarea avizelor, autorizaţiilor şi certificatelor.
Ajunge plata
De anul viitor, Executivul va accepta, pentru restaurante, baruri şi alte activităţi recreative, ca plata taxei anuale să fie suficientă pentru emiterea vizei anuale. Propunerea a venit tot de la Comisia de dialog economic, iar Florea apreciază că „dacă tot am trecut în era electronică, era absurd să mai umblăm cu dosare după ştampile pentru asta”.
Taxe pe transportatori
Din 2017, firmele de transport persoane vor avea de plătit în plus faţă de anul acesta. Executivul propune introducerea unei taxe noi: taxa pentru oprirea în stațiile destinate transportului prin curse regulate speciale – 0,25 lei/oprire. De asemenea, creşte de la 300 la 1.200 lei pe an taxa pentru eliberarea licenței de traseu pentru curse regulate speciale. Va fi la 300 de lei taxa pentru emitere avizului pentru utilizarea stațiilor pentru cursele regulate speciale județene.
Grosul, la parcări
Cele mai multe modificări de taxe se referă la parcările publice. Astfel, creşte de la 1,5 la 2 lei ora de staţionare în parcările supraetajate, dar creşte şi tariful parcărilor albe. Reprezentanţii Executivului apreciază modificarea ca o „standardizare a discountului pentru abonamente de parcare: 5% la 3 luni față de 3 x abonamentul pe o lună, 10% la 6 luni față de 6 x abonamentul pe o lună şi 15% la 1 an față de 12 x abonamentul pe o lună”. Creşte şi preţul abonamentelor în parcările etajate, motivul Executivului fiind că acestea trebuie aliniate cu parcările albe de pe asfalt.
Fix sau procent
O altă modificare propusă de Primărie se referă la ocuparea domeniului public. Pe lângă taxa fixă pe mp, care ar rămâne acceaşi ca în acest an, Executivul propune alternativa ca un comerciant să achite „minim 10% din încasări, pe baza Z – ului casei de marcat”, pentru terenul ocupat în cadrul unor manifestări.
Opoziţia cere
În numele UDMR, Huszar Istvan a venit cu o listă de solicitări. Prima a fost ca bonficaţia fiscală pentru achitarea integrală a impozitului la termen să fie de 10% şi pentru persoanele juridice, iar a doua a fost scăderea impozitului pentru clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice, de la 0,6% la 0,5% în 2017. „Nu e mult, dar e un semn. Propunerea grupului UDMR este reducerea graduală a cotei până la 0,2% în 2020, impactul nu ar fi determinant”, a cerut Huszar.
Inadmisibilă
Despre supraimpozitarea imobilelor, fostul viceprimar a invocat raportul „pe genunchi” făcut anul trecut pe tema clădirilor care trebuie supraimpozitate. „Era vorba de 24 de imobile, s-a ajuns la peste 200 de imobile. Anul acesta, mai multe hotărâri au fost abrogate din cauză că nu au fost întocmite bine rapoartele de fundamentare, şi am ajuns să ne amendăm pe noi. Susţinem elaborarea unui proiect financiar de sprijinire a proprietarilor imobilelor. Mă refer la proprietarii cu vârste avansate, care stau de zeci de ani în centru şi cărora bugetul nu le permite reabilitarea faţadelor”, propune udemeristul, apreciind că „creşterea de 400% este inadmisibilă, pentru anul 2017 ar trebui stabilită la 200%”.
Fostul vice s-a referit şi la cota adiţională de 50%, pe care ar elimina-o, le fel ca taxele de fotografiere la obiectivele turistice administrate de oraş. A contestat, de altfel, şi majorarea abonamentelor la parcare.
După venituri
„Nu văd justificată majorarea anuală a abonamentului de parcare. Dacă aţi citit statistica pe judeţe şi municipii, aţi putut afla că Oradea este la coada listei. După noi mai sunt două, trei judeţe, iar Harghita ultimul. Veniturile noastre nu se majorează. Anul trecut s-a majorat o dată, acum din nou. Dacă se poate face atâtea pe bani europeni, ca niciodată până acum, nu văd de ce să plătim anual mai mult şi noi, orădenii”, a spus un participant la dezbatere. El a ridicat şi problema supraimpozitării. „Socot că măsura se ia din două motive: a îndemna cetăţenii pasivi să-şi renoveze casele şi ca sancţiune pentru cei care nu vor să reabiliteze”, spune el, cerând o distincţie între cei care acceptă pachetul de facilităţi oferit de Primărie sau nu. Făcând o paranteză, orădeanul a amintit că zeci de ani „Primăria a încasat chirii pentru imobilele naţionalizate fără să repare nimic, deci are de unde contribui”.
„Cei care acceptăm, semnăm aşa-numitul formular numărul 6 şi, de-acolo încolo, Primăria stabileşte când se face reabilitarea. De ce sunt sancţionaţi cu 400%, dacă Primăria nu găseşte că acum e momentul potrivit?”, a cerut el să afle. A fost lămurit că, odată intraţi în programul de reabilitare, proprietarii sunt scutiţi de supraimpozitare. Doar că măsura se aplică acolo unde s-a adunat majoritatea necesară în imobil pentru a intra în program. În caz contrar, supraimpozitarea este garantată dacă faţada clădirii este prăpădită.
Abonament unic
Cei doi consilieri locali PSD au propus, în primul rând, reducerea cotei de 0,6% la clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice, la 0,2%, începând de anul viitor. „Este cota aplicată de Cluj acum, Clujul şi Timişoara sunt ţintele noastre şi politica fiscală trebuie corelată”, a cerut Liviu Sabău Popa. Tot raportat la fiscalitatea din Cluj, a cerut scăderea taxei de 5% pentru activităţile culturale, la 2%, ca în capitala judeţului vecin.
„Dacă aducem la egalitate parcările etajate şi cele de suprafaţă, considerăm normal să fie un singur abonament valabil în amândouă situaţiile. E ciudat să plăteşti un abonament pe lună pentru supraterane şi încă unul pentru cele albe. E acelaşi serviciu şi e normal să fie un unic abonament. E un serviciu de utilitate publică, nu e generator de venituri”, cere pesedistul.
Reduceţi chiriile!
Mircea Stroe, în numele organizaţiilor nonguvermentale din oraş, i-a cerut Executivului să ia în calcul reducerea chiriilor pentru ONG-uri. „Au fost mărite cu 400%. Este aberant, oamenii ăştia o să-şi înceteze activitatea. Eu ştiu exemplul meu, avem sportivi de top, dar din 15 mai vin la antrenamente 4. Părinţii lor nu pot să suporte la infinit chiria sălii, a terenului”, susţine Stroe, referindu-se la Asociaţia Judeţeană de Tir cu Arcul Bihor.
Înregistrate
Întâlnirea de marţi seara a fost dezbatere doar cu numele. Observaţiile şi propunerile adunate de la cei prezenţi nu au fost discutate cu reprezentanţii Executivului. Directorul Florea le-a înregistrat şi a spus, doar, că vor fi anexate materialului care va ajunge, în 20 decembrie, în plenul şedinţei de Consiliu local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!