Conducerea Direcției Economice consideră „extraordinar” faptul că fiecare al doilea contribuabil orădean și-a achitat dările online.
[eadvert]
De altfel, peste 74% din bonificațiile fiscale acordate persoanelor fizice au fost pentru plățile online, iar în cazul persoanelor juridice procentul sumelor reprezentând bonificația pentru utilizarea instrumentelor online a fost de 79%.
Reducerea impozitului este de 4% pentru plata la ghișeu, respectiv de 8% pentru plata online, cu condiția ca impozitul să fie achitat integral la primul termen.
Directorul Eduard Florea spune că nu la fel de spectaculoasă este aplecarea orădenilor spre partea de declarații fiscale online. „Nu sunt cele mai prietenoase formulare, există o reticență în a le completa online. În 2020, am avut 300 de declarații completate și depuse online, un număr mai mic decât ne așteptam”, spune el.
Un pas înapoi în plata online a debitelor către bugetul local ar putea fi înregistrat anul acesta, o dată cu introducerea la nivel european a dublei validări pentru plățile online.
„Noi estimăm că asta va genera o restrângere a utilizărilor, dar Primăria nu are cum interveni, măsurile de securitate suplimentare sunt instituite de fiecare bancă în parte”, precizează directorul.
Baze de date interconectate
Direcția Economică a mai raportat că anul trecut a reușit, în final, să interconecteze bazele de date proprii cu cele ale Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor, cu ale unor bănci și ale Serviciului de Înmatriculări. Acest fapt permite verificări rapide ale situațiilor contribuabililor, pentru bunuri înstrăinate sau pentru schimbări de domiciliu.
Executări silite puține, dosare pentru muncă în folosul comunității
2020 a fost atipic și în privința măsurilor de forță pe care municipalitatea le aplică, în mod normal, împotriva vechilor datornici.
Ca urmare a unor decizii luate pe plan local sau național, au fost frânate semnificativ demersurile pentru executarea silită a datornicilor. Nivelul încasărilor din această activitate a fost la mai puțin de jumătate față de anul anterior – 10,3 milioane lei, față de 22,8 miloane în 2019.
Popririle, sechestrele și dosarele de insolvabilitate au fost, anul trecut, în număr de peste 2.100, față de aproximativ 7.000 în 2019.
În compensație, adjunctul Sorin Iacob a anunțat că s-a lucrat la transformarea a 400 de debite în dosare de muncă în folosul comunității.
Citiți principiile noastre de moderare aici!