Aproximativ acelaşi număr de contribuabili, peste 10 milioane de lei în plus la încasările primelor două luni din an, din taxe şi impozite. Este efectul creşterii fiscalităţii dar şi al controalelor aspre în teren soldate cu reîncadrarea proprietăţilor în categorii mai scumpe de impozitare. De acest început de an se leagă verificările la imobile, în urma cărora sute de orădeni s-au trezit cu impozite majorate cu peste 60% mai mari, în unele cazuri impuse pe ultimii cinci ani! Şi reaşezarea impozitelor pe terenuri – reîncadrarea categoriilor de folosinţă a celor declarate agricole, a generat bani în plus. Un factor care a atras orădenii spre ghişeele Primăriei este bonificaţia pentru plata integrală a dărilor, care a crescut de la opt la zece procente, consideră Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Finanţe.
„În intervalul 1 – 28 februarie 2013 şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local un număr de 23.142 persoane fizice, cu încasări în cuantum de 5.240.447 lei şi 1.902 persoane juridice, cu încasări de 34.269.397 lei.
Dintre acestea, au plătit integral, beneficiind astfel de bonificaţia de 10% – 15.882 persoane fizice, iar de bonificaţia de 5% – un număr de 491 persoane juridice”, se arată într-un comunicat al Primăriei. Spre comparaţie, anul trecut, în acelaşi interval de timp, decartaseră la buget 20.462 persoane fizice care au lăsat 4.385.230 lei şi 1.848 de persoane juridice, care au adus încasări în cuantum de 24.462.438 lei. Un calcul simplu arată că încasările din acest început de an sunt cu peste 10 milioane mai mari ca şi cele din perioada similară din anul trecut!
Termen prelungit la terenuri
Bonificaţia pentru plata integrală a impozitelor este valabilă până pe 31 martie, cu excepţia impozitelor pe terenuri. Datorită verificărilor proprietăţilor, proces încă în derulare, bonificaţia se menţine până la data de 30 septembrie inclusiv. „Această prelungire a termenului de plată la impozitul pe teren se datorează faptului că persoanele fizice care deţin terenuri în intravilanul Municipiului Oradea, înregistrate la categoria de folosinţă agricolă – arabil, păşune, fâneaţă, vie, livadă, etc. vor trebui să depună începând cu 11 martie 2013, o serie de documente la Primăria Oradea – Instituţia Arhitectului Şef în vederea corelării declaraţiilor proprietarilor de terenuri din intravilan cu documentaţiile urbanistice şi realitatea de pe teren”, se explică în comunicat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!