Deficienţe mari au fost găsite de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor în urma controalelor efectuate la societăţile comerciale care au ca obiect de activitate protecţie şi gardă – cod CAEN 8010. Astfel, din 11 firme controlate în domeniul relaţiilor de muncă, zece au fost sancţionate.
„Controalele au avut loc în perioada 26 – 30 iunie, în cadrul Campaniei naţionale privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi respectarea prevederilor legale privind timpul de muncă, precum şi securitatea şi sănătatea în muncă la societăţi care au ca obiect de activitate protecţie şi gardă – cod CAEN 8010”, ne-a informat Marius Rotar, inspectorul-şef al ITM Bihor.
Sancţiuni
În domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlaţi un număr de 11 angajatori, fiind aplicate 30 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de 49.800 de lei. De asemenea, au fost identificaţi doi angajatori care practicau muncă fără forme legale de angajare, fiind depistate trei persoane care lucrau fără forme legale de angajare. În acest sens au fost aplicate două amenzi în valoare totală de 30.000 lei.
Au fost dispuse 63 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Deficienţele constatate se referă la: primirea la muncă fără încheierea contractului individual de muncă; nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal; nerespectarea prevederilor legale cu privire la orele suplimentare; nerespectarea prevederilor legale cu privire la sărbătorile legale; neacordarea indemnizaţiei de concediu de odihnă neefectuat la plecarea din unitate.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi 15 angajatori, tot atâţia fiind sancţionaţi. Au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, din care 35 de avertismente şi o amendă în valoare de 5.000 lei.
Au fost constatate 36 de deficienţe, fiind dispuse măsuri pentru remedierea lor. Măsurile se referă la: testarea lucrătorilor după fiecare fază a instruirii; înfiinţarea serviciului intern de prevenire şi protecţie; angajatorul va urma un curs de 40 ore sau va desemna un lucrător cu un curs de 80 ore; angajatorul va asigura apă minerală în perioadele cu temperaturi extreme ridicate; se vor stabili măsuri concrete de aplicare a OUG 99/2000, specifice fiecărui obiectiv de pază.
Alte măsuri dispuse sunt efectuarea evaluării riscurilor profesionale, asigurarea şi controlarea cunoaşterii şi aplicării de către lucrători a măsurilor din planul de prevenire şi protecţie şi a prevederilor legale în domeniu. În fişele individuale de instruire din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă se vor ataşa copii ale fişelor de aptitudini şi se va actualiza planul de prevenire şi protecţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!