Angajatorii a căror activitate a fost afectată de pandemie, și care mai suferă încă din această cauză, așteaptă de la Guvern reintroducerea șomajului tehnic. Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, ne-a informat că, de la începutul anului, instituția a primit numeroase telefoane în care se solicitau informații despre reintroducerea șomajului tehnic.
„Șomajul tehnic a fost o gură de oxigen pentru mulți angajați și pentru multe firme. Ca să ne facem o idee despre cât de importantă a fost această măsură, noi, în fiecare lună plătim 1,8 – 2 milioane de lei ajutor de șomaj. Într-un an plătim circa 22 – 24 milioane de lei. Pentru șomaj tehnic, doar în nouă luni din 2020 am plătit 135 de milioane de lei. Dacă n-ar fi existat această măsură, mii de bihoreni ar fi devenit șomeri. Ordonanța 111 a reintrodus șomajul tehnic, dar perioada de aplicare era până la 31 decembrie 2021”, a precizat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Acesta ne-a mai informat că știe despre existența în lucru, la Ministerul Muncii, a unui document prin care urmează să se reintroducă șomajul tehnic până la sfârșitul lunii martie. „Știu că există un document în lucru și așteptăm aprobarea ordonanței dorite de mii de firme și zeci de mii de angajați”, a declarat Békési Csaba.
[eadvert]
Din spusele reprezentantului agenției bihorene, noul document nu va aduce modificări față de măsura care a fost în vigoare în 2020 și 2021. Șomajul tehnic ar urma să fie de 75% din salariu mediu brut pentru angajați și de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru alte categorii profesionale în cazurile în care activitatea acestora este restricționată de măsuri impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus.
Conform unor date publicate de Guvern spre finalul anului trecut, în anul 2020 au beneficiat de aceste indemnizații 103.988 de persoane, cu suma totală de 922 milioane lei, iar in anul 2021, alte 8.000 de persoane, cu suma totală de 192 milioane lei.
Trimite articolul
XAs fi incantat ca sa se puna in aplicare iar.
Sa ii trimita acasape toti plangaciosii care nu-s multumiti orice le-ar da sau le-ar facilita
Sa stea acasa imediat ce numarul infectarilor creste.
Si sa astepte plata acelui 75% din salariul oferit de Guvern.
Sa vada ca nu numai patronii sunt ticalosi (asa cum striga ei de cate ori au sansa).
Sa stea si sa ii plateasca Guvernul, sa vada cati bani le vor da.
Dar sa vina si factura cu incalzirea, gazul si electricitatea in acelasi timp.
Apoi sa stea sa se gandeasca daca chiar au trait rau inainte de somajul tehnic.
Mi-ar face placere sa imi ascult colegii macar dupa o luna -doua petrecute in somaj tehnic platit de Guvern in lunile astea de iarna.
Poate ar fi mai atenti si ar pretui ceea ce azi chiar au.
Ca toata ziua numai se plang.
Si e trist, ca la ei calitatea muncii oricum a ramas neschimbata in ultimii ani.
Indolenta si indiferenta e la ea acasa. Nicimajorarea salariului minim nu si-o merita multi dintre colegii mei.
Acei 200 de lei impozitati.
Ca nu fac oricum nimic in plus fata de ceea ce faceau in 20 decembrie.
Si atunci o frecau la rece la trecerea timpului, exact ca si azi.
Poate si-or reveni, desi cred ca sunt slabe sanse.