Potrivit sentinței date la sfârșitul săptămânii trecute, inculpatul a acționat în calitate de reprezentant a două companii și, fără a avea licența necesară din partea Autorității Rutiere Române, ar fi intermediat mai multe transporturi de marfă efectuate pe parcursul anului 2019.
„În calitate de intermediare ale unor transporturi de marfă, (societățile comerciale ale bărbatului – n. red.) își asumau față de proprietarii mărfurilor obligația de a efectua anumite transporturi, pe care ulterior le atribuiau unor firme de transport. (…) Acestea din urmă efectuau transporturile, însă ulterior nu mai încasau sumele de bani cuvenite în urma prestării serviciului de transport”, au detaliat procurorii Parchetului Oradea în rechizitoriu.
Anchetatorii l-au acuzat pe bărbatul de 44 de ani că, în loc să plătească serviciile de transport, ar fi folosit în interes personal banii încasați de la proprietarii mărfurilor sau pentru a achita alte datorii ale uneia dintre firmele sale. Sumele erau fie retrase de la bancomate, fie transferate unor apropiați ai inculpatului.
Transportatorii nu au putut pune în executare silită nici măcar biletele la ordin emise cu titlu de garanție de către inculpat, deoarece ori nu erau suficienți bani în conturi, ori pe acestea erau puse popriri.
A acționat „cu dezinhibare și lejeritate”
Patru firme de transport au căzut victime manevrelor bihoreanului, dintre care doar una și-a primit, în cele din urmă, banii pentru cele trei transporturi efectuate. Celelalte trei societăți pagubite s-au constituit părți civile în procesul desfășurat la Judecătoria Oradea și în urma căruia inculpatul a fost obligat să le plătească daune materiale de peste 100.000 de euro pentru 26 de transporturi.
Pe lângă condamnarea cu suspendare, bărbatul a fost obligat să muncească 100 de zile în folosul comunității. El a mai fost judecat în trecut pentru fals, iar în prezent este vizat de acuzații de înșelăciune în alte cinci dosare, ceea ce a determinat instanța să remarce că „inculpatul și-a format un obicei din a-şi obține mijloacele necesare traiului prin comiterea unor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului”.
Arătând că managerul trimis în judecată a acționat „cu dezinhibare și lejeritate”, judecătorul de caz a constatat că bărbatul nu a achitat prejudiciile nici după începerea procesului, dar că și-a recunoscut vina.
Pentru că una din firmele inculpatului, prin care s-au derulat cela mai multe intermedieri, a fost radiată, s-a dispus încetarea procesului penal față de aceasta. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în următoarea perioadă cu apel.
Trimite articolul
XNume, de ce nu da-ți nume să-l cunoască toată lumea ce nenorocitu este…