Katalin Merai a fost acuzată că a creat un circuit comercial fictiv prin care, prin intermediul unei firme „fantomă”, a cumpărat produse alimentare de pe piața intracomunitară și le-ar fi vândut apoi în țară. TVA-ul colectat nu a fost declarat, au stabilit anchetatorii, astfel că bugetul de stat a fost fraudat cu 670.000 de lei.
[eadvert]
Considerat complice a lui Merai, orădeanul Alexandru Iosif Costin, cel acuzat că administra în fapt firma „bidon” folosită în circuitul evazionist, a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la 5 ani de închisoare, în luna aprilie a acestui an. El a fost dat în urmărire națională, nefiind de găsit pentru a-și executa pedeapsa.
Potrivit Curții Supreme, recursul în casație va fi judecat de un complet de trei judecători, pe 12 octombrie 2023.
Codul de procedură penală arată că recursul în casație este o cale extraordinară de atac ce poate fi exercitată doar în cazuri strict reglementate. Înalta Curte verifică, în acest mod, dacă hotărârea definitivă pronunțată într-un dosar a fost afectată de anumite erori de drept sau de procedură.
Fraude cu achiziții intracomunitare de carne de pasăre și pește
Procurorii Parchetului Bihor au arătat că circuitul evazionist de tip ”carusel” pe care l-a inițiat Katalin Merai a funcționat în perioada februarie – aprilie 2013. În acest interval, firma bihorencei – Conform Rețetei SRL – a cumpărat de la o societate administrată de Alexandru Iosif Costin carne de pasăre și pește în valoare de 3,5 milioane de lei. Valoarea mărfii a fost achitată prin 25 de facturi.
Potrivit actelor din contabilitate, întreaga cantitate fusese achiziționată anterior din țări membre ale Uniunii Europene de către societatea lui Costin. Aceasta din urmă a declarat Fiscului doar TVA aferent achizițiilor intracomunitare, nu și taxa colectată din vânzările către compania lui Merai.
De fapt, anchetatorii susțineau că firma orădeanului era una de tip „bidon/sacrificiu”, find folosită tocmai pentru eludarea plății TVA. Conform informațiilor din rechizitoriu, preluate în sentința Curții de Apel Oradea publicată pe portalul Rejust, produsele alimentare erau cumpărate din spaţiul comunitar cu banii lui Katalin Merai și ar fi trecut doar scriptic prin societatea administrată de Costin. De la aceasta, Merai a înregistrat în contabilitatea SRL-ului său cele 25 de facturi de 3,5 milioane de lei. Scopul întregii operațiuni era ca firma femeii să se sustragă de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin „evidențierea într-o manieră artificială și frauduloasă, a sumei de 669.332 de lei cu titlu de TVA deductibil”, precizau magistrații.
Nici Merai, nici Costin nu au recunoscut acuzațiile aduse. Femeia a declarat în fața instanței că operaţiunile pe care le-a înregistrat în contabilitate sunt reale, în timp ce Alexandru Iosif Costin a susținut că era doar prieten cu administratorul de drept al firmei considerate „fantomă”.
Pedepse grele în prima instanță, reduse în apel
La finalul anului 2022, Tribunalul Bihor a condamnat-o pe Katalin Merai la 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 5 ani. Alexandru Iosif Costin a încasat 8 ani de detenție pentru complicitate la evaziune. În cazul său, instanța a ținut cont și de două condamnări mai vechi: una din 2017, tot pentru evaziune fiscală, și alta din 2021, pentru conducere sub influența alcoolului. Cei doi au fost obligați să plătească Fiscului TVA-ul datorat, de 670.000 de lei.
În luna aprilie a acestui an, printr-o hotărâre definitivă, Curtea de Apel Oradea a redus la jumătate pedeapsa aplicată lui Merai și a dispus suspendarea executării acesteia pe un termen de încercare de 6 ani. Și în cazul lui Costin, condamnarea a fost redusă la cinci de închisoare cu executare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!