Inculpaţii din dosarul „Mafia cărnii” au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, ei fiind acuzaţi că au prejudiciat Statul Român cu peste 24,6 milioane de lei, folosindu-se de evaziune fiscală, spălare de bani sau dare şi luare de mită.
Printre inculpaţi se numără şi Micle Dorin-Ioan, fost lider sindical în cadrul Finanţelor bihorene, precum şi comisarul şef Onica Nicolae-Marius, şef PPF în cadrul ITPF Oradea – Sectorul Poliţiei de Frontieră Vărşand.
În cazul comisarului-şef Onica, pe 13 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a constatat încetarea măsurii de arest la domiciliu. Iar în cazul lui Micle Dorin, Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 5 noiembrie, înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar.
Potrivit comunicatului postat pe site-ul DIICOT.ro, atât Micle Dorin cât şi Onica Marius sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, complicitate la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală respectiv luare de mită.
În comunicatul DIICOT se arată că, în ce îl priveşte pe inculpatul Micle Ioan-Dorin, s-a reţinut că în perioada noiembrie – 15 decembrie 2013 şi februarie – martie 2014, în calitate de funcţionar în cadrul AJFP Bihor, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat a primit suma totală de 7.500 lei cu scopul de a nu evidenţia în baza de date transporturile de carne provenită din achiziţiile intracomunitare efectuate de către firmele controlate de către inculpatul Sileanu Andrei.
Iar referitor la comisarul şef Onica, din probele administrate, DIICOT a stabilit că în luna decembrie 2013 şi ianuarie 2014, în calitate de şef PPF în cadrul ITPF Oradea – Sectorul Poliţiei de Frontieră Vărşand, jud. Arad, în mod repetat a primit suma totală de 19.600 lei cu scopul de a nu evidenţia în baza de date transporturile de carne provenită din achiziţiile intracomunitare efectuate de către firmele controlate de către inculpatul Sileanu Andrei.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, între 2012 şi martie 2014, Andrei Sileanu, în calitate de administrator al mai multor societăţi, împreună cu Sorin Seleşiu (administrator SC Michelangelo srl Cluj-Napoca), Daniela-Georgeta Grumăzescu (administrator Gidacom srl Iaşi) şi Ana Drelciuc (administrator Medasimpex srl Neamţ), au constituit un grup infracţional organizat pentru a comite infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, la care au aderat şi celelalte persoane implicate în dosar.
În cadrul grupului, Sileanu avea rolul de a cumpăra bunuri intracomunitar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le controla, urmate de livrarea acestora către Michelangelo srl (principalul beneficiar al mărfurilor) care la rândul său a livrat mărfurile către SC Gidacom srl Iaşi şi SC Medasimpex srl Neamţ. Livrările erau urmate de evidenţierea în contabilitatea firmelor de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale (achiziţii de carne şi produse din carne) sustrăgându-se astfel de la plata TVA-ului colectat către bugetul general consolidat al statului.
Procurorii îl acuză pe Sileanu că prin acţiunile sale a produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 24,6 milioane de lei. Totodată Andrei Sileanu a supus unui proces de reciclare suma de 82.484.777 lei lei, reprezentând contravaloarea mărfurilor achiziţionate intracomunitar, prin transferuri succesive între conturile bancare ale societăţilor comerciale pe care le controla, operaţiuni efectuate cu scopul de a ascunde provenienţa ilegală.
Şi carne alterată
Potrivit actului de sesizare a instanţei, co-inculpaţii Ioana-Doina Curticiu şi Nora-Anamaria Păcurariu au pus în vânzare produse din carne, despre care ştiau că sunt alterate şi cu perioada de valabilitate depăşită, fiind vătămătoare sănătăţii.
„Referitor la inculpatul Ghîţ Ionel-Călin, din probatoriul administrat a rezultat faptul că în calitate de medic veterinar oficial în cadrul DSVSA Cluj, la data de 12 martie 2014, contrar atribuţiilor sale de serviciu a procedat la verificarea selectivă a mărfurilor aflate în depozitul aparţinând SC Michelangelo srl, cu privire la care existau suspiciuni că sunt alterate şi cu termenul de valabilitate expirat şi a omis să indisponibilizeze o cantitate de marfă care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, până la verificarea integrală a acesteia, fapt ce a permis comercializarea în continuare a mărfurilor”, conform procurorilor.
În ce îl priveşte pe Olimpiu-Mircea Lucaciu, anchetatorii au indicii că în calitate de inspector în cadrul DSVSA Cluj cunoscând că, la solicitarea organelor judiciare, urmează să aibă loc un control la SC Michelangelo SRL, i-a spus acest lucru lui Radu-Bogdan Curticiu, asigurându-i acestuia timpul să ia măsuri pentru a ascunde marfa stricată.
Dosarul a fost trimis pentru a fi soluţionat de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, anchetatorii punând sechestru pe mai multe bunuri ce aparţin inculpaţilor, pentru a fi recuperat prejudiciul adus statului.
Mai notăm că procesatorul de carne Michelangelo srl Cluj Napoca are magazine în majoritatea marilor municipii din Transilvania, inclusiv în Oradea, pe strada Corneliu Coposu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!