În luna mai 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1962 lei, cu 0,6% mai mic faţă de luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1428 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 8 lei .
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3783 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (792 lei). „În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”, spune Nicolae Hoduţ, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Bihor. Nivelul câştigurilor salariale medii lunare nete din luna mai 2010 a înregistrat uşoare diferenţe faţă de luna precedentă, în funcţie de specificul activităţilor economice.
Creşteri şi scăderi
„Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete de vacanţă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic”, spune directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Nicolae Hoduţ.
Cele mai mari creşteri sunt înregistrate în fabricarea produselor din tutun-11,4%, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, alte activităţi extractive între 5-10%.
„Scăderile câştigului salarial mediu net în luna mai 2010 faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea, în lunile martie – aprilie 2010, de premii ocazionale (inclusiv premii anuale, prime de Paşte), de nerealizările de producţii ori încasări mai mici, de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare”, susţine directorul Hoduţ.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în telecomunicaţii 13,8% şi cu 12,0% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, între 6% şi 10% în tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor mijloace de transport, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!