Parchetul Tribunalului Bihor i-a trimis în judecată pe Ionel Vancu, şef al Finanţelor Beius şi pe subalternul său, Adrian Bucurean, şef al Serviciului Colectare Executare Silită Persoane Juridice.
„Inculpaţii, cu ştiinţă nu au luat măsurile fiscale legale faţă de cinci societăţi care au cumulat datorii faţă de bugetul de stat în sumă de 3.680.000 lei. Totodată, au eliberat pentru unele societăţi adeverinţe atestând în fals că nu au datorii la bugetul de stat”, a transmis vineri procurorul Dorel Moţiu.
Practic, cei doi finanţişti sunt acuzaţi că s-au rezumat la somarea firmelor datornice, fără a trece, în termenul legal de 30 de zile, la executări silite, sechestru asigurator şi popriri de conturi.
De pildă, datoriile la stat ale firmei Cedru Prod Beius se stingeau prin depunerea de documente justificative rectificative după perioada de raportare. Mai mult, inculpaţii au eliberat certificate care atestau nereal că Cedru Prod nu are datorii la Stat. Alte firme avantajate de cei doi sunt Compania Hoteluri Restaurante (CHR) Padiş, cunoscută pentru proiectul imobiliar din Padiş, dar şi Calzrom Beiuş, ai cărei acţionari italieni sunt anchetaţi pentru neplata a 307.000 lei, sumă reţinută de la angajaţi ca şi contribuţii sociale la Stat.
În ianuarie, Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Bihor anunţau urmărirea penală a italienilor Ennio şi Andreas Bellini, tată şi fiu, suspectaţi de evaziune fiscală. Din anchetă a reieşit că, în perioada 2009 – 2010, în calitate de administratori ai fabricii de încălţăminte Calzrom Beiuş, cei doi au reţinut de la cei 200 de angajaţi contribuţii către sta în sumă de 307.000 lei, sume pe care însă nu le-au vărsat la buget. Dovezile găsite la Calzrom s-au coroborat cu ancheta declanşată la Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Beiuş, încă din 2009. Astfel că în februarie, şeful SIF Bihor, Florian Sîrca, a fost în măsură să anunţe declanşarea unei anchete împotriva lui Ionel Vancu, director al AFP Beius şi a lui Adrian Bucurean, şeful Serviciului Colectare, Executare Silită Persoane Juridice din cadrul AFP Beius.
„Abuzând de funcţiile lor, cei doi au protejat mai multe societăţi comerciale de la executare silită. În plus, unor societăţi comerciale li s-au eliberat certificate false prin care se atesta că nu au datorii la bugetul de stat, pentru a putea accesa credite bancare şi a se înscrie la licitaţii publice”, explica inspectorul principal Florian Sîrca.
Conform poliţiştilor, atestatele erau folosite de firme pentru a participa la licitaţii publice sau pentru a contracta credite bancare.
Contabilitate „la negru”
Tot din anchetă a mai reieşit că cei doi se ocupau şi de servicii de contabilitate pentru firme private, deşi statul de funcţionari le-o interzicea.
Dealtfel, pe lângă sesizarea instanţei prin rechizitoriu, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a mai notoficat şi conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor despre faptul că sunt date că cei doi inculpaţi prestau servicii de contabilitate în beneficiul unor societăţi private, activităţi incompatibile cu funcţiile deţinute.
„Conform procedurilor legale, cei doi funcţionari vor fi suspendaţi din funcţii până la pronunţarea sentinţei definitive. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, vor fi destituiţi din funcţii. Până la verdictul instanţei nu putem declanşa un control intern întrucât acţiunile penale au prioritate faţă de măsurile administrative”, ne-a declarat ieri purtătorul de cuvânt al DGFP Bihor, Vasile Farc.
În plus, procurorii au propus instituirea măsurii de sechestru asigurator asupra averii celor doi inculpaţi.
Datornicele tolerate
Asociaţia Mineral West (Bauxita) Dobreşti, Edmatex, Calzrom SRL, Compania de Turism Hoteluri şi Restaurante (CTHR) Padiş şi Cedru Prod Beiuş sunt cele cinci firme pentru care cei doi finanţişti sunt acuzaţi că le-au tolerat datoriile la stat.
Ancheta a început de la firma de tâmplărie Cedru Prod, care funcţiona fără probleme deşi avea datorii la Stat de patru ani de zile.
Angajaţi prejudiciaţi
În plus, firma care se lăuda în 2009 cu o cifră de afaceri de trei milioane de euro, a fost dată în judecată de angajaţii pe care i-a disponibilizat în noiembrie 2010, pentru că nu le-a achitat salariile pe şapte luni. Următorul termen în procesul deschis de Sindicatul Libertatea Elmoberom Beiuş va fi pe 3 iunie.
Dealtfel, de când au început „colaborarea” cu cei doi finanţişti inculpaţi, firmele Cedru Prod şi Calzrom nu au mai achitat nici asigurările sociale ale celor peste 300 de angajaţi, prejudiciul total adus fondurilor de sănătate şi de pensii depăşind 400.000 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!