Angajații de la Finanțe au decis să trimită aceste lămuriri după ce, în ultimele zile, zeci de contribuabili le-au cerut ajutorul pentru că nu se descurcau cu introducerea facturilor în modulul online de facturare.
[eadvert]
Așadar, persoanele fizice au de respectat următorii pași:
1. Înrolare în Spațiul Privat Virtual (SPV) persoane juridice – https://anaf.ro
obțineți un certificat digital de semnătură electronică de la unul din furnizorii acreditați de pe site-ul www.adr.gov.ro.;
instalați programului Adobe Reader;
descărcați documentul de confirmare de pe portalul ANAF, completați-l, transmiteți-l pe e-mail la furnizorul certificatului, primiți-l semnat de către acesta.
accesați portalul ANAF – Secțiunea Servicii Online – Înregistrare în Spațiul Privat Virtual – Înregistrare utilizator persoane juridice și alte entități fără personalitate juridică – Înregistrare utilizatori cu certificat digital, unde veți completa datele de identificare ale persoanei cu calitatea pe care o aveți de: reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit al solicitantului și veți încărca documentele justificative.
Cu ajutorul certificatului digital veți putea avea acces la contul SPV pentru firma dvs. și veți putea încărca și descărca facturile în sistemul RO e-Factura.
2. Emiterea facturilor electronice
Toate facturile emise vor trebui emise în formatul electronic XML, format care respecta un set de reguli foarte stricte și care trebuie să conțină anumite informații obligatorii. Acest fișier XML se poate vizualiza sub forma unei facturi în PDF cu o aplicație pusă la dispoziție chiar de către ANAF: https://www.anaf.ro/uploadxml/.
3. Transmiterea facturilor electronice se face prin logarea în SPV – în sistemul RO e-Factura urmând următorii pași:
Se intră pe site-ul https://anaf.ro;
Se apasă pe opțiunea de Autentificare Certificat;
Se selectează și se introduce parola de la semnătura electronică (certificat digital);
Se intră în meniul Factura electronică și se selectează opțiunea Trimitere Factură;
Se selectează codul fiscal pentru care doriți să încărcați e-Factura, apoi se alege fișierul XML cu toate datele e-Facturii completate corect și la sfârșit se apasă butonul Transmitere XML factura.
4. Validarea facturii electronice în sistemul RO e-Factura
După transmiterea facturii electronice în sistemul RO e-Factura, acesta verifică în mod automat structura și corectitudinea întocmirii fișierului XML încărcat. Dacă fișierul este transmis corect, se va genera în mod automat un mesaj de validare (răspuns), iar factura va primi o semnătură electronică din partea MF care va confirma acceptarea acesteia în sistem.
Dacă fișierul transmis este incorect, se va genera în mod automat un mesaj cu detaliile eronate din factură. După corectarea erorilor apărute, se va trimite din nou factura în sistem pentru validare.
5. Păstrarea facturilor
Fișierele care conțin facturile electronice în format XML sunt disponibile pentru descărcare din sistemul RO e-Factura timp de 60 de zile de la validarea acestora. După terminarea acestei perioade, ele vor fi arhivate și eliberate doar la cerere.
Informații suplimentare cu privire la Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura pot fi obținute prin următoarele modalități:
tutoriale și ghid accesând site-ul Ministerului Finanțelor, www.mfinante.gov.ro – RO e-Factura;
ghidul publicat pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro;
telefonic, la Serviciul central de asistență contribuabili – Contact-center, la numărul de telefon: 031.403.91.60.
RO e-Factura (II) Părerea specialiștilor. Informații utile pentru antreprenori
Citiți principiile noastre de moderare aici!