Protestul de la Finanţele bihorene a continuat şi joi dimineaţa, în notă cu protestul celorlalte direcţii din ţară. Angajaţii s-au prezentat la serviciu, dar au refuzat să muncească până nu li se vor îndeplini doleanţele legate de salarii.
Mai mult, unii dintre participanţii la protestul spontan, nemembri de sindicat, au acuzat voalat sindicatul de dezinteres în ceea ce priveşte OUG 1 din 2010 cu privire la salarizarea bugetarilor. „Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului s-au anunţat grilele de salarizare. Nu este normal ca în învăţământ să se pornească de la 880 de lei, iar la funcţionarii publici de la Finanţe de la 600 de lei”, a precizat Magdalena Berce. „Şantajul cu constituirea fondului de stimulente este un sclavagism modern. Eu de atâţia ani nu ştiu să fac altceva decât fiscalitate”, spune specialista de la Finanţele bihorene.
Vor modificarea grilei
Funcţionarii de la Finanţe vor să aibă aceleaşi salarii cu cei de la Curtea de Conturi.
Angajaţii direcţiei sunt, de multe ori, ameninţaţi de către agenţii economici. „Ni se spune că trebuie să combatem evaziunea fiscală. Un agent economic m-a ameninţat că-mi omoară familie. De multe ori trebuie să facem controale prin pivniţe, prin beciuri. După 16 ani de muncă au un salariu de 980 de lei în mână şi trebuie să cresc trei copii. Alţi colegi de abia au 500 de lei. De ce nu avem, aceleaşi salarii cu cei de la Curtea de Conturi?”, se întreabă Meda Pele, o altă finanţistă care nu este membru de sindicat.
Alţi angajaţi, mai tineri, spun că nu le rămâne altceva de făcut decât să plece din ţară, în situaţia actuală şi cu salariile pe care le au.
Liderul sindicatului Sed Lex din cadrul Finanţelor bihorene, Dorin Micle, a declarat că finanţiştii nu doresc neapărat aceste stimulente, ci salarii decente. „Dacă doresc, să le introducă în salarii. Noi nu cerem mită de la Guvern. Vrem salarii decente şi o legislaţie corectă”, susţine Dorin Micle.
D.B.
Grevă spontană la Finanţele bihorene
Citiți principiile noastre de moderare aici!