Prefectura Bihor a atacat în contencios, pe 15 martie, hotărârea Consiliului Judeţean Bihor de separare a instituţiilor culturale pe criterii etnice. Astfel că s-a suspendat până la sentinţa judecătorească reorganizarea secţiilor române şi maghiare ale Teatrului de Tineret Arcadia şi ale Teatrului de Stat Oradea în Teatrul „Szigligeti” respectiv Teatrul „Regina Maria”.
Însă pe 31 martie, Consiliul Local Oradea a aprobat 52 de proiecte de cultură, inclusiv finanţarea deschiderii festive a teatrului Szigligeti. Pentru lămuriri am apelat la consilierul local Iulius Delorean, preşedinte al Comisiei de Evaluare şi Selecţionare a proiectelor cu finanţare nerambursabilă din bugetul Oradiei.
„Nu sunt sigur, dar am înţeles că ar exista o a doua hotărâre a Consiliului Judeţean privind înfiinţarea Teatrului Szigligeti, care nu ştiu dacă a mai fost atacată de Prefectură. Oricum, Fundaţia Culturală şi de binefacere Szigligeti a aplicat pentru finanţare în baza Legii 350 privind asociaţiile şi fundaţiile. Deci din punctul de vedere al Comisiei, e o aplicaţie corectă.
Sigur că vom urmări firul eventimentelor. Dar este vorba de o finanţare pentru trimestrul III sau IV. Dacă nu se deschide până atunci Teatrul Szigligeti, fundaţia poate folosi banii la fel ca anii precedenţi, pentru spectacole omagiale”, ne-a declarat Iulius Delorean.
Şi pentru secţia română
Potrivit acestuia, fundaţia Szigligeti a fost înfiinţată pe lângă trupa maghiară a Teatrului orădean, la fel cum asociaţia D Art a fost înfiinţată pe lângă secţia română.
„Anual, ambele asociaţii primesc bani pentru spectacole mai deosebite. Anul acesta urmează să se redeschidă, după renovare, «vechiul-nou» Teatru. Primăria nu poate finanţa direct deschiderea festivă, căci nu e subordonată Consiliului Local. Dealtfel, pe lista finanţărilor nerambursabile nu mai poate intra nicio unitate de stat, nici măcar Direcţia de Tineret şi Sport, căci s-ar sesiza Curtea de Conturi şi ne-ar imputa suma alocată. Însă putem finanţa asociaţii care să se ocupe de deschiderea festivă a Teatrului”, ne-a mai explicat Delorean.
Mai notăm că asociaţia D ART a primit cea mai mare finanţare din acest an, în sumă de 67.000 lei, pentru proiectul: Spectacole în spaţii neconvenţionale.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!