Au soluții locale la provocări locale. Susțin proiecte de dezvoltare a gândirii creative și critice, advocacy pentru un aer mai curat, ecologie urbană, reciclare, spații comunitare verzi, metode interactive de educație, educație pentru protecția mediului. „Construcția unui Oraș de Hârtie din materiale reciclabile, sau ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil, sunt printre activitățile finanțate prin «Fondul pentru un viitor mai bun în comunități», care răspund unei varietăți de nevoi identificate în rândul orădenilor.
[eadvert]
Fundația Comunitară Oradea și Lidl România anunță primii câștigători de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului numit «Fondul pentru un viitor mai bun în comunități». Programul este coordonat de Federația Fundațiilor Comunitare din România, finanțat de Lidl cu 1.187.500 de lei, implementat în șase orașe din țară. La Oradea programul dispune de 237.500 de lei și va fi implementat prin Fundația Comunitară Oradea, în baza a două direcții: oferirea de susținere financiară și mentorat pentru inițiative comunitare locale și amenajarea Parcului «Libertății»”, spune Teodora Albiter, manager de proiect la Fundația Comunitară Oradea.
Un orădean care trăiește în Austria aduce ceva din aerul Vienei la Oradea. Grădinile comunitare au făcut parte din viața Oradiei, fiind plasate în zona Calea Aradului, iar un tânăr arhitect, Șerban Ganea, este gata să-și pună la dispoziție terenul moștenit în strada Sofiei, pentru ca acolo să răsară o grădină comunitară. În străinătate, aceste grădini comunitare se construiesc pe parcele de teren oferite de consiliile locale. La Viena, între cvartalele de blocuri, la colțurile de stradă, oamenii plantează fiecare ce dorește, totul pentru a aduce natura în spațiul construit. În Germania, existau anul trecut peste un milion de grădini comunitare, iar interesul tinerilor pentru munca pe care o pot face acolo se traduce în liste de așteptare, care se derulează pe cinci ani. Această tendință reflectă nevoia tot mai greu de reprimat a locuitorilor urbani de a se conecta la natură și conștientizarea beneficiilor timpului petrecut în natură, confirmate de numeroase studii.
Grădinile comunitare pot fi folosite pentru cultivarea în comun a legumelor, florilor sau ca spații verzi. Acest tip de grădină este rar întâlnit în România. Asociația Grund Community va amenaja grădina comunitară urbană „Péter Bácsi” și va organiza, pentru orădeni, ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil.
19 aplicanți au concurat pentru proiectele finanțate prin acest fond. Nouă proiecte sunt declarate câștigătoare și vor fi finanțate cu granturi în valoare de 71.250 dlei.
Pe lângă păpușile de teatru și Orașul de Hârtie, construite din materiale reciclabile de către actorii Trupei „Arcadia” și grădina comunitară urbană „Péter Bácsi”, pe lista câștigătorilor apare Asociația Ovisuli Egyesület, cu proiectul „𝐺𝑎𝑟𝑑𝑒𝑛 𝑖𝑛 𝑠𝑐ℎ𝑜𝑜𝑙”. Acesta are ca scop amenajarea unei grădini educaționale în curtea celor trei clădiri ale Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre”, pentru de a le oferi copiilor oportunitatea de a interacţiona cu natura, dar şi de a învăța să cultive singuri legume și flori. Finanțate vor fi și proiectele depuse de Grupul Pescarilor Sportivi din Oradea, care vrea să crească interesul locanicilor pentru practicarea pescuitului recreativ-sportiv în zona urbană a Crișului Repede. Polițiștii de prevenire din cadrul Fundației „Colonel Ioan Baciu” îi vor pregăti pentru viață pe copiii și tinerii comunității.
Juriul competiției a fost format din membrii Consiliul Director al Fundației Comunitare Oradea, împreună cu Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR al Lidl România. Activitățile incluse în proiecte se vor desfășura în perioada septembrie 2020 – martie 2021, în Oradea, toate având ca scop creşterea şi îmbunătăţirea calităţii vieții orădenilor.
„Pentru noi, un criteriu fundamental în ceea ce privește selecția inițiativelor în care ne implicăm este relevanța pentru contextul local. De aceea, ne bucurăm că putem susține proiecte de impact, gândite de la zero de organizații locale, bazate pe informații relevante de la firul ierbii, pentru comunitatea din care fac parte, pornind de la niște nevoi foarte bine identificate. Ne bucurăm că putem sprijini astfel de inițiative, pe cât de curajoase, pe atât de autentice și că putem contribui astfel la un viitor mai bun pentru comunitățile din care facem parte” a spus Cristina Hanganu, Director Comunicare & CSR al Lidl România.
„Parte în același program, echipa Fundației Comunitare Oradea va aloca 166.250 de lei pentru revitalizarea peisagistică etapizată a Parcului Libertății. Peste 50 de orădeni s-au înscris deja ca voluntari și participă la acțiunile colective zilnice sau săptămânale de igienizare și întreținere”, spune managerul de proiect, Teodora Albiter.
Citiți principiile noastre de moderare aici!