Sala mare a Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor s-a dovedit prea mică, miercuri – 12 martie, pentru cei interesaţi de programele de finanţare de la stat. Acestea au fost prezentate pe înţelesul IMM-urilor de către Cristian Raţiu de la Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Comerţ (OTIMMC) Cluj-Napoca.
Start
Primul dintre programele prezentate a fost „Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare” – Start. Bugetul programului pentru acest an este de 13 milioane de lei, iar suma maximă care se poate acorda pentru un proiect este de 100.000 de lei. „Contribuţia nerambursabilă de la stat este de 80% din valoarea planului de afaceri, iar contribuţia personală de 20%. Contribuţia personală nu se mai poate acoperi prin credit”, a declarat Cristian Raţiu.
Înscrierea se face online începând cu data de 17.03.2014, ora 10:00.
Reprezentantul OTIMMC a vorbit şi despre criteriile de punctare. Punctajul poate fi aflat dinainte pentru că există o grilă de punctaj. Nu vor fi aprobate proiectele cu un punctaj mai mic de 50 de puncte. „Dacă mai mulţi aplicanţi obţin acelaşi punctaj, se aplică criterii de departajare. Au punctaj mai mare planurile de afaceri cu mai multe locuri de muncă, şi cele din domeniul producţiei. Proiectele din mediul rural sunt mai bine punctate. Dacă şi în urma aplicării criteriilor de departajare va fi tot egalitate, se aplică ordinea înscrierii în program”, a explicat Cristian Raţiu.
Un alt program unde înscrierile încep tot în 17.03.2013 este „Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului”. Programul urmăreşte, prin organizarea a opt Târguri Regionale pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2014, susţinerea micilor meşteşugari în promovarea produselor proprii şi conservarea şi stimularea promovării mai largi a tradiţiilor autohtone. Bugetul Programului pentru anul 2014 este de 1.000.000 lei.
În 24.03.2014, ora 10:00 vor demara înscrierile online în cadrul „Programului de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă”. Bugetul alocat programului este de 18.039.000 de lei. Prin program, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocaţiei financiare nerambursabile de maximum: 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici şi 60% pentru întreprinderi mijlocii din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Finanţarea se acordă pentru achiziţionarea de echipamente IT tehnică de calcul; cititoare pentru cod de bare; cântare electronice; aparate de marcat electronice fiscale; echipamente tehnologice maşini, utilaje şi instalaţii de lucru-inclusiv software-ul aferent, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare necesare desfăşurării activităţilor pentru care a solicitat finanţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!