Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a avut o videoconferință cu șefii centrelor județene APIA pentru plata noilor ajutoare de minimis aprobate de către Guvern în ultima ședința și pentru finalizarea plăților directe aferente campaniei 2020 până la data de 30 iunie. Șeful APIA a atras atenția că trebuie respectate termenele de plată.
[eadvert]
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru susținerea producției la următoarele plante aromatice: busuioc, cimbru, coriandru, fenicul, muștar.
Ajutorul de minimis – ajutor acordat unei întreprinderi, a cărui valoare cumulată pe durata a trei exerciţii financiare, exerciţiul financiar în cauză şi două exerciţii financiare precedente, nu depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro.
Beneficiarii acestui ajutor sunt producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale şi producătorii agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de plante aromatice, beneficiarii trebuie să să fie înregistrați în registrul unic de identificare și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA, să depună cerere de înscriere în program, să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de coriandru, fenicul sau muștar sau o suprafață cumulată de minimum 0,5 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de busuioc sau cimbru.
O altă condiţie este ca să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrative teritorială se află suprafeţele cultivate cu plante aromatice, în anul 2021, dar şi să livreze producțiile de plante aromatice către unități de industrializare şi să facă dovada valorificării producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare.
Sprijinul se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile numai pentru o singură cultură dintre cele prevăzute anterior. Cuantumul este de 2.600 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru busuioc, 3.400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru, 100 euro/ha pentru coriandru, 200 euro/ha pentru fenicul şi 150 euro/ha pentru muștar. Cererea de înscriere în program și documentele prevăzute se depun până la data de 15 iunie 2021 inclusiv.
Nou sprijin
A fost apronat şi Programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021. Depunerea cererilor se va realiza în cadrul acestui program până cel târziu pe 20 iulie inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Documentele justificative pot fi depuse până la 3 decembrie 2021, inclusiv.
Plafonul maxim alocat acestei scheme de sprijin este de 30.785 mii euro (150.000 mii lei), iar valoarea maxima a ajutorului de minimis/beneficiar este de 2.000 euro/cultura/1000 mp.
Prin acordarea acestui ajutor se doreşte creşterea interesului producătorilor în dezvoltarea exploataţiilor agricole şi satisfacerea dorinţei consumatorilor de a achiziţiona legume proaspete şi de calitate, spun reprezentanţii MADR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!