Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, organizație parteneră în cadrul proiectului C-Voucher, a lansat joi, 1 august 2019, „Apelul de finanțare și servicii suport pentru adoptarea de soluții de economie circulară”.
Potrivit ecotic.ro, economia circulară este o economie care produce zero deşeuri. Este o paradigmă nouă, un circuit economic în care, încă din faza de design, totul se proiectează în aşa fel încât ceea ce intră într-un produs sau proces, se încadrează în două categorii: fie este o componentă biodegradabilă, fie este o componentă cu 100% potenţial de reciclare.
Apelul are un buget de 270.000 Euro și se adresează IMM-urilor din statele membre ale UE și statelor asociate programului Orizont 2020, care își desfășoară activitatea în industria prelucrătoare, agro-alimentară, textilă, în domeniul sănătății și al apei.
Proiectele propuse pot viza optimizarea fluxului de producție, integrarea materialelor biodegradabile în gama de produse sau folosirea unor astfel de ambalaje, reducerea, reciclarea sau reutilizarea deșeurilor generate în procesul de producție, prelungirea ciclului de viață al produselor, alinierea la standardele de mediu și modificarea modelului de administrare al afacerii, de la liniar la circular.
Beneficii şi condiţii
18 firme vor fi selectate să participe în perioada ianuarie – martie 2020 la „Programul de Replicare a Lanțului de Valoare”. Acesta se va desfășura pe o durată de trei luni și va include: un voucher sub formă de grant nerambursabil de 15.000 euro pentru elaborarea unui plan de investiții care să pregătească soluția circulară inovativă; asistență timp de o lună din partea unui expert în coaching și #designthinking pentru identificarea soluțiilor optime; servicii de mentorat în afaceri din partea organizațiilor partenere din străinătate.
Termenul de depunere a aplicațiilor pentru apelul de proiecte este 31 octombrie 2019.
Șase soluții circulare sunt în prezent în curs de dezvoltare în cadrul Programului de Accelerare C-Voucher, urmare a unei Scheme de finanțare lansată anul trecut, servind drept bună practică și inspirație pentru adoptarea uneia din aceste soluții sau propunerea unor alte tipuri de inovații care să se subscrie cel puțin uneia dintre cele opt modele de afaceri ale economiei circulare.
Cunoașterea limbii engleze este o precondiție de acces la finanțare. Firmele interesate pot solicita detalii și îndrumare la ADR Nord-Vest, Departamentul de Dezvoltare Regională, Proiecte, Turism.
Prin patru scheme de finanțare care se vor desfășura în perioada octombrie 2018 – martie 2020, prin proiectul C-Voucher se alocă un buget de 4,2 milioane de euro pentru a sprijini 66 de firme din Europa să dezvolte, să implementeze și să adopte soluții de economie circulară prietenoase cu mediu.
Acesta este cel de-al doilea apel de finanțare desfășurat în cadrul proiectului C-Voucher. Urmează în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2019, lansarea urmatorului „Apel de dezvoltare de soluții inovative” care presupune vouchere de 60.000 euro pentru contractarea de furnizori de tehnologie și înscrierea într-un „Program de Accelerare” de nouă luni pentru alte șase firme.
De asemenea, în vara anului 2020 se va lansa ediția a IIa a Apelului de adoptare de soluții inovative, prin care alte 24 de firme vor avea posibilitatea să dezvolte planuri de investiții pentru pregatirea de soluții de economie circulară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!