Vești bune pentru antreprenori. Vineri a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul de aprobare a procedurii de implementare a programului multianual de Microindustrializare.
Obiectivul programului îl constituie susţinerea investiţiilor în sectoarele economice prioritare stabilite prin prezenta procedură, creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii IMM din aceste sectoare.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2018, aprobat prin Legea nr. 2/2018 a Bugetului de Stat pe anul 2018 este de 74.359.000 lei. Prin implementarea programului în perioada 2018-2020 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 660 de beneficiari, din care 165 de beneficiari în anul 2018.
Beneficiari
Pot beneficia de prevederile Programului Microindustrializare societăţile care se încadrează în categoria întreprinderilor mici sau mijlocii sau în categoria microîntreprinderilor, care îndeplinesc cumulativ, la data completării planului de afaceri online, următoarele criterii de eligibilitate: sunt organizate în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale; au până la 249 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau deţin active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei; au capital social integral privat; sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României; codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat a fi desfăşurat la momentul inscrierii online; au cel puţin un an calendaristic de la înfiinţare la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri; nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale.
Beneficiarii sunt obligaţi pentru o perioadă de minimum trei ani începând cu anul următor acordării de AFN, să menţină investiţia pentru care primesc AFN în cadrul Programului, să nu aplice amortizare accelerată pentru activele achiziţionate în cadrul programului, să păstreze numărul locurilor de muncă existente la data deschiderii aplicaţiei de înscriere şi numărul locurilor de muncă create prin program conform numărului şi tipului. În caz contrar, ajutorul acordat se recuperează.
Coduri CAEN eligibile
Finanţările în cadrul Programului Microindustrializare se acordă pentru activităţi în industria alimentară, producţia de băuturi răcoritoare, fabricarea produselor textile şi articolelor de îmbăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, prelucrarea lemnului, tipărirea ziarelor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria metalurgică, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini şi utilaje, etc.
Cei interesaţi de finanţări trebuie să ştie că nu se acordă ajutor de minimis pentru activităţi de pescuit şi acvacultură şi nici pentru activităţi legate de producţia primară a produselor agricole.
Prin program se finanţează implementarea planurilor de afaceri, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în următoarele condiţii: Alocaţie Financiară Nerambursabilă (AFN) – maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului şi minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. Valoarea maximă a AFN nu poate depăși suma de 450.000 lei/beneficiar.
Proiectele se vor încărca pe portalul AIPPIMM la o dată ce va fi anunţată ulterior cu cel puţin cinci zile înainte de data începerii procesului propriu zis, conform procedurii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!