În cadrul evenimentului, organizatorii – Transilvania Digital Innovation Hub și-au dorit să ofere participanților facilitarea accesului la informații și resurse cu privire la: servicii de digitalizare și inovare în valoare de până la 120.000 EUR pentru IMM-uri, oportunități de formare a competențelor digitale pentru angajați (POCU), oportunități pentru finanțarea infrastructurii digitale (PNRR), dar și oportunități de business prin rețeaua Enterprise Europe Network.
„Evenimentul este dedicat digitalizării, soluțiilor și oportunităților existente pentru digitalizarea IMM-urilor. Noi suntem de la Transilvania IT Cluster, care împreună cu alți 13 parteneri din mediul public și din mediul privat formăm un consorțiu – Transilvania Digital Innovation Hub, care a obținut finanțare de la Comisia Europeană ca să implementeze activități care să sprijine IMM-urile în procesul de digitalizare. Noi putem să oferim IMM-urilor din regiune servicii formare a competențelor digitale pentru angajați, servicii suport pentru a găsi finanțare pentru a-și achiziționa echipamentele necesare pentru digitalizarea afacerii. Putem să le oferim suport în a-și face un audit digital etc.”, ne-a declarat Andreea Pop, manager de proiect la Transilvania IT Cluster.
Beneficiarii acestor soluții de digitalizare trebuie să fie IMM-uri, în special firme non IT.
Invitați și discuții
Toate aceste oportunități au fost încurajate și sprijinite de către invitații de onoare pe care i-a avut evenimentul: intervenție din partea ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării – Sebastian Burduja, cuvânt de deschidere din partea primarului Municipiului Oradea Florin Birta, dar și a senatorului, Adrian Hatos.
„Ceea ce nu știe publicul din România, este că Parlamentul și-a făcut datoria cu prisosință în legiferarea digitalizării în România. 2022 a fost anul în care Guvernul, alături de Parlament, au legiferat într-un regim turbo, ajutați și de PNRR, o bună parte din digitalizarea pe care o facem la nivel formal în România. Într-un singur an am adoptat mai multe legi care interesează atât cetățenii cât și mediul de business”, a subliniat Adrian Hatos (FOTO).
Una dintre aceste legi este Legea accesului la date deschise. Altă lege este Legea interoperabilității și a platformei naționale de interoperabilitate. Legea cloudului guvernamental și Legea siguranței cibernetice, sunt alte documente adoptate de Parlament.
[eadvert]
Alina Silaghi, directorul general al ADLO a vorbit despre planurile de digitalizare la nivelul agenției.
„Întregul mediu de afaceri este obligat să se digitalizeze. Asta înseamnă că și autoritatea locală se integrează în același peisaj de a urmări digitalizarea, pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor. În sensul acesta, Oradea vine cu multe proiecte în fiecare an. Anul trecut am avut un proiect pe educație digitală în învățământul digital. Acum am reușit să implementăm portalul digital.oradea.ro. Avem două proiecte în ceea ce privește siguranța circulației, legate de semaforizări inteligente. ADLO este implicată în tot ce înseamnă mentenanța iluminatului public din Oradea. Aici avem proiecte legate de sisteme de iluminat public inteligent. Am terminat deja auditul și am reușit să depunem proiectul către AFM pentru finanțare. Din fonduri proprii, în fiecare lună, facem bucăți de stradă mai mici. Totodată, parcurile industriale au sisteme integrate de digitalizare în ceea ce privește urmărirea consumului de energie electrică. Parcurile industriale nu vor mai fi parcuri industriale în viitor ci vor fi parcuri de specializare inteligentă”, a precizat Alina Silaghi (FOTO).
Evenimentul a continuat cu un panel de discuții în care mai mulți antreprenori și-a prezentat poveștile lor de succes.
Citiți principiile noastre de moderare aici!