Persoanele care doresc să-şi deschidă o afacere în România pot primi de la stat până la 200.000 de lei (circa 44.000 de euro), fonduri nerambursabile. La sfârşitul lunii ianuarie 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, program care încurajează dezvoltarea spiritului antreprenorial.
Prin „Start-up Nation – Romania” se acordă ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim estimat de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii.
Se estimează, astfel, crearea a minim 20.000 de noi locuri de muncă anual în cadrul celor 10.000 de întreprinderi nou înființate, care vor trebui să angajeze minimum doi salariați cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi să-i menţină în activitate cel puţin 3 ani.
Programul nu este încă operaţional, el urmând să intre în vigoare până la 1 mai.
Beneficiari
Principalii beneficiari ai actului normativ vor fi IMM-urile înfiinţate după intrarea în vigoare a ordonanţei. Firmele beneficiare vor trebui să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi cu normă întreagă, minim doi salariaţi la momentul depunerii cererii de decont şi să-i menţină în activitate cel puţin trei ani, începând cu anul următor plăţii ajutorului de minimis.
Dintre cheltuielile eligibile pe care le vor putea face firmele nou înfiinţate prin „Start-up Nation – Romania” amintim: echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru – inclusiv software-ul aferent, necesare desfăşurării activităţilor pentru care a solicitat finanţare, cu exceptia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale; aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice, aparate de marcat electronice fiscale.
De asemenea, vor putea fi achiziţionate autoutilitare din categoriile N1, N2, N3, cu excepţia vehiculelor de teren simbol G. Ajutorul de minimis va mai putea fi investit în achiziţii de active necorporale referitoare la brevete de invenţie, mărci de produse şi servicii – francize, etichetare ecologică etc., precum şi în achiziţia de echipamente IT tehnică de calcul. Vor mai putea fi achiziţionate spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!