Există o vorbă veche care spune că „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă”. Proverbul li se poate aplica şi celor care doresc să demareze o afacere. În ultima vreme s-au anunţat tot mai multe lansări de proiecte care oferă finanţări de zeci de mii de euro pentru cei care vor să devină propriii lor şefi. Depinde doar de ei dacă doresc sau nu să primească aceşti bani.
Acum a venit rândul RomActiv Business Consulting să caute aplicanţi pentru proiectul „Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Nord-Vest”.
Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea a fost, ieri, 21 februarie, gazda de lansare a proiectului. „Am aceptat parteneriatul cu RomActiv tocmai pentru a veni în sprijinul mediului antreprenorial din municipiul Oradea. Noi îi sprijinim nu doar pe acei antreprenori care doresc să acceseze parcurile industriale din municipiul Oradea, ci pe toţi antreprenorii care doresc să-şi desfăşoare activitatea în Bihor şi în Oradea, implicit”, a declarat Alina Silaghi, director general la Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea.
Detalii pe larg despre proiect ne-au fost oferite de Radu Onofrei, director general RomActiv, manager de proiect.
Proiectul este implementat de RomActiv, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş şi Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului Cluj-Napoca.
Obiective
„Proiectul creează oportunitatea înfiinţării de noi întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană în vederea dezvoltării economice şi crearea de noi locuri de muncă”, a precizat Radu Onofrei
Prin intermediul acestui proiect, 400 de persoane vor beneficia gratuit de cursuri de specializare în competenţe antreprenoriale. Vor fi selectate 91 de planuri de afaceri propuse de către persoanele care vor participa la sesiunile de formare antreprenorială şi vor fi create minim 182 de locuri de muncă.
„Câştigătorii concursului de planuri de afaceri vor beneficia în mod gratuit de un stagiu de practică într-o companie de profil şi de servicii personalizate de consiliere, consultanţă şi mentorat pentru dezvoltarea afacerilor. Cele minim 91 de planuri de afaceri selectate vor fi finanţate cu sume cuprinse între 30.000 şi 40.000 de euro (în medie 36.000 de euro)”, a explicat managerul de proiect.
În proiect se pot înscrie două categorii de persoane: şomeri sau persoane neocupate (elevi, studenţi etc.) şi persoane fizice autorizate. Condiţiile sunt să înfiinţeze o afacere nonagricolă în mediul urban, să aibă reşedinţa într-unul din judeţele din Regiunea Nord-Vest şi să nu fie acţionari cu mai mult de 50% într-o societate comercială.
Cei care vor primi finanţări sunt obligaţi să înfiinţeze minim două locuri de muncă în maxim şase luni de la demararea afacerii. De asemenea, cele două locuri de muncă trebuie menţinute minim şase luni după perioada de implementare a proiectului de 12 – 18 luni.
„Acordarea acestor subvenţii diferă de Start-up Nation. În cadrul acestui program, după semnarea contractului de finanţare, 75% din suma obţinută va fi primită într-un cont de proiect şi banii vor putea fi utilizaţi doar pentru plăţi, conform planului de afaceri aprobat. Nu va fi nevoie de un credit pentru efectuarea plăţilor, ci acestea vor fi făcute din subvenţia obţinută. Diferenţa de 25% din finanţare va putea fi obţinută doar după ce beneficiarul finanţării demonstrează că activitatea finanţată a obținut o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro”, a menţionat Radu Onofrei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!