Până la data de 29 mai se află în dezbatere publică pe inforegio.ro un apel de proiecte prin care companiile cu activități în construcție, producție sau sectorul hotelier pot obține finanțări de până la 6 milioane de euro pentru investiții în construirea, extinderea spațiilor de producție sau servicii și dotarea cu active corporale.
Apelul de proiecte: Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul priorității de investiții 2.2. “Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție şi dezvoltarea serviciilor” are o alocare de 150 milioane de euro (contribuția FEDR și Buget de stat). În funcție de interesul manifestat de beneficiari și de numărul proiectelor depuse există posibilitatea identificării de alocări suplimentare de până la 550 milioane euro.
Observațiile și propunerile pot fi trimise prin e-mail, la info@mdrap.ro, pâna la data de 29.05.2020.
Toate observațiile, propunerile și comentariile vor fi analizate și luate în considerare în procesul de definitivare a ghidului specific și lansare a apelului de proiecte. AMPOR nu va transmite răspunsuri individuale solicitărilor primite în cadrul acestei consultări.
Condiții și eligibilitate
Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 2 milioane euro și maximum 6 milioane euro. Apelul de proiecte este de tip competitiv, cu depunere la termen. Solicitanții eligibili sunt societățile care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii din mediul urban sau a întreprinderilor mijlocii din mediul rural. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin ajutor de stat regional includ: construirea, extinderea spațiilor de producție sau servicii; dotarea cu active corporale, necorporale.
Investițiile sunt eligibile doar dacă reprezintă investiții inițiale. Investiție inițială, în sensul normelor ce reglementează ajutorul de stat regional și al prezentului ghid, înseamnă o investiție în active corporale și necorporale legată de crearea unei noi unități de producție sau prestare servicii. De regulă, crearea unei unități noi se poate realiza prin construirea și dotarea unui spațiu de producție sau prestare servicii, în scopul demarării activității vizate prin proiect. Dacă este vorba de extinderea capacității unei unități existente, ca urmare a investiției, unitatea existentă este pusă într-o situație în care poate produce mai mult, din cel puțin unul din produsele deja realizate în unitate, fără ca procesul general de producție să fie fundamental schimbat.
Extinderea capacității de producție sau prestare servicii presupune menținerea sortimentației și a proceselor de producție deja existente și creșterea volumului producției ca urmare a investiției.
În cazul diversificării producției unei unități existente prin produse sau servicii care nu au fost fabricate sau prestate anterior în unitate, se presupune că noile produse sau servicii se adaugă gamei sortimentale deja fabricate sau prestate.
În cazul ajutoarelor acordate pentru diversificarea unei unități existente, costurile eligibile trebuie să depășească cu cel puțin 200% valoarea contabilă a activelor reutilizate (tangibile și intangibile), astfel cum au fost înregistrate în exercițiul financiar ce precede începerea lucrărilor .
Pentru Regiunea Nord-Vest contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile este de minimum 70% pentru întreprinderile mici, respectiv minimum 60% pentru întreprinderile mijlocii. Alocarea financiară pentru Regiunea Nord-Vest în cadrul acestui apel de proiecte de de 21,495 de milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!