MOL România și Fundația pentru Parteneriat a lansat cea de-a 13-a ediție a programului „Spații Verzi”. „Spaţii verzi” este cea mai longevivă platformă de responsabilitate socială a MOL România, prin care compania alocă organizaţiilor un fond anual de 697.000 de lei pentru implementarea proiectelor de protecţie a mediului şi de încurajare a implicării tinerilor în proiecte care vizează îmbunătăţirea mediului înconjurător.
Organizațiile neguvernamentale pot depune, până la 15 februarie a.c., cereri de finanțare pentru proiecte de mediu.
Începând cu această ediție se pot obține finanțări și pentru activități organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității. Totodată, în program a fost introdus Premiul de mediu pentru media, care se acordă pentru realizarea unor reportaje relevante pentru promovarea ariilor naturale protejate din România.
„Sumele totale acordate prin cele peste 500 de proiecte finanțate în cadrul edițiilor anterioare ale programului au depășit 6 milioane de lei, iar în proiectele implementate au fost implicate peste 200 de mii de persoane”, a declarat Enikő Bándi, managerul programului.
Proiectele pot fi înscrise pentru finanţare în cadrul uneia dintre cele două componente ale programului: Spații Verzi Urbane și Arii Naturale Protejate. Proiectele înscrise vor fi evaluate de către un juriu, iar câștigătorii vor fi anunţaţi până la sfârșitul lunii martie 2018.
Priorităţi
În cadrul componentei Spații Verzi Urbane sunt finanțate proiecte în două categorii: Reabilitarea/crearea de spații verzi – în paralel cu dezvoltarea unor programe interactive de educație ecologică și de sănătate şi Programe organizate cu prilejul Săptămânii Europene a Mobilității, care are loc în luna septembrie, pentru un stil de viață eco-conștient.
În cadrul acestei categorii vor fi finanțate activități şi acțiuni care presupun un grad ridicat de participare a comunității.
Totodată, în cadrul componentei Arii Naturale Protejate, care are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din țară, sunt finanțate proiecte care promovează şi aduc în atenţia publicului problematica ariilor protejate din România, în vederea îmbunătățirii gradului de conştientizare în rândul comunităţilor locale. Finanţatorii oferă, de asemenea, Premiul de mediu pentru media – pentru realizarea unor articole, reportaje care reprezintă și promovează ariile protejate, atrăgând, de asemenea, un număr mare de vizualizări/cititori.
Proiectele finanțate pot fi implementate de ONG-uri în parteneriat cu organizații, instituții publice dar şi cu administratori de arii protejate, iar nominalizarea unei persoane pentru premiul de mediu pentru jurnalism se poate realiza atât de autorul articolului sau reportajului, cât și de către alte persoane.
Suma maximă ce poate fi alocată unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. În cazul proiectelor pentru promovarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuală este de 20.000 lei, iar valoarea premiului de mediu pentru media este de 5.000 lei.
Mai multe detalii despre program pot fi găsite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!