Primăria a primit luni „verdictul” final al Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în ceea ce priveşte contestarea licitaţiei organizate de municipalitate pentru modernizarea Grădinii Zoologice: MBS Group şi-a adjudecat licitaţia şi va demara execuţia lucrărilor.
Deşi licitaţia a fost organizată de municipalitate în luna martie, desemnarea executantului a fost amânată mai bine de şapte luni, din cauza contestaţiilor depuse de două dintre firmele participante, dând „bătăi de cap” municipalităţii locale. Aceasta risca să piardă finanţarea, termenul limită pentru semnarea contractului cu executantul fiind 31 decembrie 2009. „MBS Group Turda a fost singura firmă care a îndeplinit toate condiţiile prevăzute de caietul de sarcini şi în acelaşi timp a prezentat o ofertă de preţ rezonabilă 10,9 milioane de lei (fără TVA) pentru infrastructură, ca atare a avut câştig de cauză”, afirmă Marcel Boloş, directorul Direcţiei de Dezvoltare Durabilă a Primăriei.
Cele două firme contestatare Liva Com Service Bucureşti şi Antrepriza Montaj Instalaţii (AMI) Baia Mare şi-au încercat de trei ori norocul la CNSC: în lunile mai, august şi septembrie.
Prima nu a avut câştig de cauză din cauza unor probleme de eligibilitate, întrucât nu îndeplinea condiţia de a avea doi ingineri şefi de lucrări, ci un inginer şi un subinginer. Potrivit directorului Boloş, AMI a fost respinsă din trei considerente. Pe de o parte, aceasta nu şi-a bugetat distinct locurile de parcare (strategie pentru a face o ofertă bună de preţ), cum a pretins municipalitatea, or o bugetare ulterioară ar fi dus la o retrogradare în ierarhia firmelor concurente, întrucât ar fi atras după sine o ofertă mai mare de preţ. Pe de altă parte, nu şi-a elaborat un plan de management şi o ofertă tehnică (pentru tehnologia de amenajare a cuştilor), documente copiate din caietul de sarcini elaborat de municipalitate.
Pe hârtie, în 10 zile
După evaluarea făcută de CNSC la primele două contestaţii, municipalitatea a fost nevoită să reevalueze ofertele celor două societăţi, însă şi-a menţinut poziţia. După cea de-a treia încercare, reprezentanţii celor două firme şi ai municipalităţi au fost chemaţi la audieri la CNSC, în 28 octombrie.
Luni, 2 noiembrie Primăria a primit decizia finală a CNSC, care a dat câştig de cauză firmei clujene, aceeaşi care a construit Bazinul Olimpic şi Orăşelul Copiilor din Oradea. Municipalitatea are la dispoziţie 10 zile pentru semnarea contractului cu executantul lucrărilor, şi apoi, alte trei luni, termen pentru elaborarea proiectului tehnic de execuţie şi obţinerea avizelor de la Agenţia de Mediu, Sanepid, Inspectoratul în Construcţii, Compania de Apă, CET şi pompieri.
Grădina Zoologică orădeană va fi modernizată printr-un program naţional derulat de Ministerul Mediului, care pune la bătaie 19 milioane de lei, pentru realizarea infrastructurii, reechilibrarea populaţiei de animale şi racordurile la utilităţi. Grădina va avea o suprafaţă dublă faţă de cea actuală, în total 7 ha, după preluarea terenului de 3,5 ha de la RER Ecologic Service. Termenul de execuţie a lucrărilor este august 2012.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!