Investiția presupune construirea unei sere, a unui turn și a unei pasarele pietonale.
„Amenajarea Grădinii Urbane Nufărul are la bază dorința de a crea pentru locuitorii și vizitatorii municipiului Oradea un spațiu unde să se poată recrea, atât în aer liber, cât și în zone acoperite. Investiția presupune construcția unei sere, a unui turn și a unei pasarele pietonale, amplasate într-un spațiu verde dinamic, unde elementele minerale, alături de conceptul de vegetație, creează un cadru propice pentru promenadă, joc și interacțiune între membrii comunității. De asemenea, proiectul urmărește amenajarea și punerea în valoare a amplasamentului cuprins între strada Meiului, strada Lotus, Complexul Lotus și strada Vavilov, prin îmbogățirea funcțională și transformarea acestuia într-o zonă atractivă pentru toți locuitorii orașului”, au transmis reprezentanții municipalității printr-un comunicat de presă.
Valoarea totală a proiectului este de 123.594.195,97 lei (TVA inclus), din care finanțarea nerambursabilă este de 43.335.466,16 lei (TVA inclus). Durata de execuție este de 2 ani de la semnarea contractului de lucrări. Până în acest moment a fost finalizat proiectul tehnic, urmând să fie lansată achiziția pentru execuția lucrărilor, care ar trebui să înceapă în 2025.
„Proiectul Grădinii Urbane Nufărul a fost depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021–2027, apelul de proiecte 713 – Îmbunătățirea infrastructurii de turism, în special în zone cu potențial turistic valoros, inclusiv îmbunătățirea accesului către resursele și obiectivele turistice. Acest apel de proiecte a fost dedicat mediului urban”, se mai arată în același comunicat.
Seră, turn și pasarelă
Potrivit proiectului municipalității, sera va fi o construcție cu structură metalică, cu două nivele (P+1), care va include, pe lângă spațiul principal al serei, zone cu diverse funcțiuni – spațiu dedicat personalului Universității, bistro, grupuri sanitare și spații tehnice.
Vizitatorii vor putea intra în seră prin trei locuri diferite, aflate la parter, din circulațiile grădinii urbane. Parterul va fi împărțit în trei zone principale: sera; zona pentru personalul universității (sală de curs/sală multifuncțională și laborator); zona pentru personal (vestiar, grup sanitar), grupurile sanitare și spațiul tehnic. Sera va fi un spațiu înalt, cu două nivele.
Etajul va fi împărțit în trei zone principale: sera; spații administrative, bistro și grupuri sanitare. Pentru a asigura accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, proiectul prevede o serie de soluții care să faciliteze accesul și deplasarea în clădire și în grădina urbană adiacentă.
„Ansamblul format din turn și pasarelă are scopul de a oferi utilizatorilor o nouă perspectivă asupra grădinii, precum și un nou mod de a o traversa. Pasarela pietonală suspendată va traversa grădina urbană, asigurând circulația pietonală suspendată, accesibilă prin trei scări. De asemenea, se poate ajunge pe pasarelă și prin intermediul turnului. Pasarela va fi realizată din structură metalică și va fi formată din trei segmente. Turnul va putea fi accesat din grădina urbană și de pe pasarela suspendată, în zona unde cele două construcții se întâlnesc. Turnul va avea o scară centrală și va putea fi accesat fie pe această scară, fie de pe pasarelă, la primul nivel. Turnul va fi o construcție deschisă, cu structură metalică, având trei nivele (P+2), și va fi acoperit”, au mai precizat reprezentanții municipalității.
Grădină urbană
Pentru realizarea grădinii propriu-zise, va fi realizată zonificarea amplasamentului și vor fi plantate diferite specii de vegetație, predominant arbori.
Grădina urbană va fi dotată cu alei, zone verzi și diverse elemente de peisagistică, precum mobilier urban (bănci, mese, rasteluri pentru biciclete, hamace, grătare decorative pentru arbori, coșuri de gunoi, cișmele, panouri informative și sistem de orientare). Vor fi amenajate și căi de acces pentru pietoni și vehicule, precum și 30 de locuri de parcare.
Trimite articolul
XMusai trebuia sa fie iara inclusa in proiect inca o amenajare in jurul unei biserici, sunt bani publici cacalau pt asa ceva…
-
Si unde doreai sa o faca? Hai cu idei, nu arunca doar cu nori fara sens.
La ce calitate au lucrarile in 3 ani o sa fie inchisa toata sandrmaua aia, devastata si inchisa pentru a fi reparata. Stim deja cum sunt toate marile proiecte din oras, rezista 1 an.
Nu sunt in localitate, lucrarile la parcul Petofi au fost finalizate ? Cand vin acasa ma voi putea plimba pe aleile acestuia ? Interesant obiectul, foarte bine orasul trebuie sa fie unul “verde”.
-
Nu e verde. Are mult beton. Jumate din parc a fost taiat, dar e plin de beton