Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Gabriel Friptu, director general al Autorităţii de Management POR şi Claudiu Coşier, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord Vest s-au aflat joi la Oradea, alături de primarul Ilie Bolojan, pentru semnarea contractului de finanţare a proiectului „Revitalizarea Cetăţii Oradea şi introducerea ei în circuitul turistic”. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai administraţiei locale şi oameni politici.
Directorul Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Primăriei, Marcel Boloş, a făcut o scurtă prezentare a proiectului, moment urmat de semnarea oficială a documentelor. Finalitatea proiectului este introducerea Cetăţii Oradea în circuitul turistic naţional şi internaţional. Aceasta este prima etapă de reabilitare a monumentului istoric, în care sunt cuprinse opt corpuri de clădire: A, G, H, I, K, L, M şi P, însumând aproximativ 13514,7 mp de construcţii şi 190 de încăperi.
Complex turistic
În incintă vor lua fiinţă Muzeul Cetăţii şi al Pâinii, un lapidarium, o bibliotecă, spaţii expoziţionale, centre de degustare a produselor tradiţionale şi de promovare a meşteşugurilor şi artei. Vor fi amenajate şi cafenele, un club, cinema, teatru experimental, de copii, săli de dans şi de conferinţe. Tot în prima etapă vor fi reabilitate şi spaţiile exterioare: căi de acces pietonale şi carosabile şi iluminatul decorativ. Din valoarea totală a proiectului, 36,78 milioane de lei, 2 procente sunt asigurate de Primăria Oradea, 86% (28,7 milioane) din fonduri nerambursabile, iar restul de la bugetul de stat.
Ilie Bolojan a mulţumit echipei care a întocmit documentaţia proiectului din Primărie, ADR şi ministerului pentru susţinerea proiectului şi consiliere. „Mulţumesc dlui ministru că nu a uitat niciodată că s-a născut în Bihor şi că a susţinut întotdeauna proiectele iniţiate aici”, a declarat Bolojan. La rândul său, Vasile Blaga, a mulţumit administraţiei locale orădene, atenţionând-o să fie vigilentă la organizarea licitaţiei. „Proiectul este suficient de matur, capabil să fie finalizat. Nu merita să ne angajăm în finanţarea unui proiect aşa de amplu, dacă exista riscul să-l ratăm. Cetatea Oradea însă este cea mai mare din Câmpia de Vest, care poate deveni un punct major de atracţie turistică”, a spus directorul Coşier.
Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!