Ministrul Educației, Ligia Deca, se află vineri la Oradea într-o vizită de lucru. De dimineață, ea a semnat cu Consiliului Județean Bihor contractul de finanțare pentru campusul pentru învățământ dual din Oradea. Campusul a câștigat prin PNRR o finanțare de aproape 29 de milioane de euro, având cel mai mare punctaj din țară. Contractul a fost semnat între Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, și ministrul Ligia Deca, în prezența inspectorului școlar general Horea Abrudan, a primarului Florin Birta, a rectorului Universității din Oradea, Constantin Bungău, a jurnaliștilor, dar și a reprezentanții firmelor care au executat lucrările.
„Vreau să-i mulțumesc doamnei ministru Ligia Deca pentru că ne-a vizitat astăzi cu ocazia semnării contractului de finanțare pentru campusul în interiorul căruia suntem. Îi mulțumesc pentru sprijinul acordat acestui proiect și, de asemenea, partenerilor noștri, publici și privați”, a declarat Ilie Bolojan.
La semnarea contractului, Ligia Deca a declarat că ruta duală, menită să-i ajute pe tineri să învețe o meserie, bine plătită și foarte căutată pe piața muncii, devine o realitate.
„Prin semnarea, astăzi, a primului contract pentru Campus Dual Integrat – care include învățământul preuniversitar, învățământul universitar, autoritățile locale și, evident, angajatorii – vedem practic cum ruta duală completă (menită să recredibilizeze și să consolideze învățământul dual, și deci apropierea școlii de mediul privat) devine astfel o realitate. Sigur că pentru noi, este minunat că primul contract se poate semna în interiorul unui campus dual care este aproape gata. Este meritul autorităților publice locale din județ și din oraș, pentru faptul că mobilizarea a fost una deosebită și importanța acestui subiect este clar că a fost înțeleasă cu mult înainte de lansarea liniei de finanțare dedicată pentru campusurile integrate. De altfel, cred eu că este simbolic faptul că semnăm astăzi primul contract aici, pentru că peste 40% dintre elevii înscriși în ruta duală în România se regăsesc în județul Bihor. Deci, este o tradiție în județul Bihor să dea un exemplu național în ceea ce privește apropierea școlii de nevoile pieței muncii”, a spus Ligia Deca.
Pionierii învățământului dual
Aceasta este de părere că ruta duală nu mai înseamnă doar meserii, așa cum le cunoșteam acum 10 sau 20 de ani, ci și adaptarea la progresul tehnologic.
„Aici, parteneriatul strâns cu mediul universitar, legătura între cercetarea aplicată și nevoile economiei devine mult mai strânsă. Mai mult decât atât, ne dorim să vedem și în palierul de universitar o apropiere mult mai mare de ceea ce are nevoie economia (și mai ales de ceea ce va avea nevoie economia, dacă ne uităm la dinamica foarte mare în ceea ce privește progresul tehnologic). Mulțumesc Consiliului Județean Bihor pentru leadership-ul în acest proiect. Este de menționat: cofinanțarea are un nivel impresionant aici, este vorba de aproximativ 50% din valoarea proiectului. Avem mare încredere că ceea ce s-a semnat astăzi de fapt cimentează un lucru pe care-l știam demult, și anume: că Oradea și județul Bihor sunt pionieri în ceea ce privește învățământul dual”, a mai spus Deca.
„Nu mai este limitat”
În ciuda faptului că Oradea și județul Bihor sunt campioane naționale la atragerea elevilor spre învățământul dual, în continuare, numărul elevilor care optează pentru învățământul dual și profesional este mic. Cu privire la acest fapt, Ligia Deca le transmite părinților și elevilor să aleagă acest sistem de educație întrucât învățământul dual „nu mai este o rută limitată din punct de vedere a progresului”.
„Cine vrea, și găsește un loc în piața muncii, poate să meargă cât de sus își dorește. Ruta duală va merge până la învățământ superior, până la zona de doctorat profesional, cu aplicabilitate directă în piața muncii. În al doilea rând, aceste campusuri duale vor oferi toate condițiile, inclusiv din punct de vedere al calității dotărilor, dar și punct de vedere al procesului educațional în sine. Și în al treilea rând, așa cum spune Legea Educației, din anul școlar 2029 – 2030, vom avea numai învățământ dual în ceea ce privește ruta tehnologică. Pentru că acesta este viitorul. Învățământul tehnologic, învățământul cu aplicabilitate în piața muncii, trebuie să fie legat organic de piața muncii, de angajatori. Iar deciziile luate împreună, așa cum se întâmplă în cazul rutei duale și în cadrul acestor campusuri, nu fac altceva decât să facă această relație mai armonioasă”, a precizat Ligia Deca.
Pentru o viață mai bună în țară
Mulți copii aleg să-și construiască viitorul dincolo de granițele țării, deoarece aici nu se pot angaja în condiții care să le asigure un venit și să le garanteze practic o viață bună în țară. În același timp, mediul de afaceri local, își aduce angajați de la zeci de mii de kilometri distanță. Pornind de la această realitate, Consiliul Județean Bihor a decis să realizeze un Campus Școlar Integrat, unde, din anul școlar 2023-2024, elevii care intră în clasa a IX-a pot să învețe o meserie de viitor, bine plătită și care este foarte căutată pe piața forței de muncă.
Campusul din Oradea este un proiect prin intermediul căruia, începând din clasa a IX-a, elevii bihoreni vor putea să învețe, pentru a obține calificări, o meserie în domeniile construcții, mecanică, instalații, lucrări publice, electromecanică, electronică, automatizări și chimie industrială.
Beneficii
Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și coordonatorul de proiect din partea CJ Bihor a vorbit despre avantajele și dotările Campusului.
„Îi mulțumesc și eu doamnei Ligia Deca pentru că ne-a ajutat să realizăm această investiție de peste 29 de milioane de euro, o investiție care va pune la dispoziția elevilor și a mediului de afaceri una dintre cele mai performante infrastructuri educaționale din țară”, a spus Mircea Mălan.
Elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 și 1.000 de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi și decontarea transportului.
În Campus vor fi funcționale laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învățământul teoretic, un centru de evaluare și testare a aptitudinilor copiilor, o bibliotecă virtuală, un cămin pentru cazare cu condiții foarte bune cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot și un complex sportiv (sală de sport și terenuri exterioare).
„Toate au fost gândite în parteneriat cu colaboratorii noștri din cadrul consorțiului: șapte companii locale și două asocieri din firme. Vreau să-i mulțumesc și domnului inspector școlar general Horea Abrudan, împreună cu care, în aceste luni, am participat la zeci de întâlniri cu copiii de clasele a VII-a și a VIII-a, cu părinții și cu diriginții lor și cu directorul de școală pentru a le prezenta acest concept și cu care am organizat venirea la Oradea a acestor categorii de elevi pentru a le prezenta condițiile în care ar urma să studieze (au venit peste 1.000 de elevi în vizită în campus). În fiecare zi, se mergea și în companiile partenere pentru a vedea condițiile în care ar urma să lucreze după ce vor fi angajați la companiile partenere. Ambiția noastră este de a pune în funcțiune campusul încă din acest an. Nu vom finaliza toată investiția decât la sfârșitul anului, când ne vor veni toate dotările, însă în parteneriat cu Inspectoratul Școlar am gândit astfel structura anului încât să se facă, în acest an, perioada de cultură generală, iar în etapa a doua, începând cu anul viitor, să înceapă activitatea efectivă aici”, a adăugat Mălan.
Potrivit acestuia, pregătirea teoretică și de specialitate este la dispoziția partenerilor lor privați, ei urmând să asigure personalul de specialitate, care va face atât pregătirea teoretică – în sălile și laboratoarele din Campus, cât și practică, atât în atelierele locale, cât și în companiile pe care le reprezintă.
Consorțiu
Pentru a realiza Campusul pentru învățământ dual, administrația județeană a format un consorțiu din care, alături de CJ Bihor, mai fac parte Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea, 5 unități de învățământ (Colegiile Tehnice Traian Vuia și Mihai Viteazul din Oradea și Alexandru Roman din Aleșd, precum și Liceele Tehnologice Constantin Brâncuși din Oradea și Liceul Tehnologic Unirea din Ștei), 7 companii private (Faist Mekatronic, Connectronics România, Vernicolor, Celestica, Purem, Nidec, Plexus) și două asociații (Bihor West Professional și Asociația Firmelor Bihorene).
Campusul este situat pe strada Ceyrat nr. 4, în imediata vecinătate a Universității Oradea și a viitorului Parc Științific și Tehnologic. Înscrierile au început în luna iulie, iar până în prezent sunt înscriși peste 150 de elevi.
Trimite articolul
XInca nu sunt tencuiti toti peretii, ce sa astepti mobilier, tehnica
Nu-i nimic, scoala incepe in cateva zile, totul va fi bine.
si uite asa, din bani publici, se finanteaza plecarea meseriasilor. credeti ca astia, dupa absolvire, vor sta pe salariile din BH? Va inselati, vor merge in Germania, majoritatea!