IMM-urile din România au şansa de a obţine finanţări pentru afaceri printr-un program româno-elveţian. „PREIMM este un proiect în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român (PCER) pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse. Proiectul este implementat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, în parteneriat cu CEC Bank”, informează Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al CNIPMMR.
Scopul programului este de a răspunde unui deficit de credite existent pe piaţa financiară din România prin acordarea unor instrumente financiare precum creditele de investiţii în scopul sprijinirii dezvoltării şi creşterii competitivităţii IMM-urilor din România în patru domenii prioritare (fabricaţie, servicii medicale, turism, comercializarea sistemelor, echipamentelor specific economisirii de energie şi a celor care utilizează resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriilor activităţi), în scopul diminuării decalajului de competitivitate faţă de media Uniunii Europene extinse.
Programul are ca obiectiv facilitarea accesului IMM-urilor la credite pentru investiţii pe o perioadă de maximum cinci ani, în condiţii financiare favorabile pentru beneficiari.
Rezultate aşteptate
Prin acest program se aşteaptă creşterea numărului de IMM-uri care accesează credite pentru investiţii; crearea şi menţinerea locurilor de muncă în IMM-uri; creşterea rezilienţei start-up-urilor.
Un solicitant poate beneficia de o singură finanţare de până la maximum 366.160 lei, care poate fi acordată în întregime, printr-un singur contract de credit, sau în tranşe, pe bază de acte adiţionale/contracte noi de credit valabile în perioada de implementare a programului. „Creditul se acordă în lei, deci nu există risc valutar.
Creditul este acordat IMM-ului pe o perioadă maximă de 60 de luni (cinci ani)”, susţine Ioan Mintaş. Rata dobânzii la acest credit este ROBOR 6M + 1%: pentru semestrul I 2016 = 2,34%, faţă de dobânda standard pe termen mediu (1 – 5 ani) care este 3,25% – 5,25%. Comision de gestiune/administrare: 0,5% la valoarea creditului, se achită la data acordării creditului. Nu se aplică alte comisioane. Beneficiarul are o contribuţie proprie de 15% din valoarea creditului, banca acoperă 85%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!