Evenimentul a fost organizat cu ocazia inaugurării proiectului TERES – Răspuns rapid și eficient în situații de urgență în zona transfrontalieră, proiect din care fac parte Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ISU Bihor, ISU Satu Mare și Direcția Județeană de Gestionare a Dezastrelor Szabolcs – Szatmár – Bereg. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor a obținut o finanțare în valoare de peste 5,5 milioane de euro pentru construirea unui centru de pregătire specializat pentru pregătirea pompierilor în Marghita. Proiectul TERES a obținut o finanțare în valoare totală de peste 10,9 milioane de euro din care 7,2 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, începând din data de 31.12.2024.
Au fost prezenți Gabriel Ghilea, subsecretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, colonelul Alin Maghiar, șeful Direcției Proiecte cu Finanțare Externă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, comisarul șef de poliție Răzvan Potîng, șeful Serviciului în cadrul Direcției Fonduri Externe Nerambursabile a Ministrului Afacerilor Interne, locotenent-colonelul Tibor Bancsi, șeful Departamentului de Investiții și Dezvoltare din cadrul Inspectoratului Național de Apărare împotriva Catastrofelor din Ungaria, Livia Banu, directorul executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea, Marcel Dragoș, prefectul de Bihor, precum și viceprimarul Teofil Filimon. Totodată, la conferința de presă au participat și generalul de brigadă Sorin Caba, inspectorul șef al ISU Bihor, colonelul Sergiu Buzduga, inspectorul șef al ISU Satu Mare și generalul de brigadă Bela Varga, director al Direcției de Apărare Împotriva Catastrofelor a Comitatului Szabolcs – Szatmár – Bereg.
„Într-un context în care schimbările climatice generează tot mai des situații de urgență – fie că vorbim de inundații, incendii de pădure sau cutremure – acest proiect vine cu o abordare completă. Este un proiect care investește nu doar în infrastructură și echipamente moderne, ci și în oameni și în încrederea dintre instituții. Aceasta este baza pe care se clădește o reacție rapidă și coordonată la crize”, a spus secretarul de stat în cadrul conferinței.
La rândul său, și prefectul Marcel Dragoș a preluat cuvântul, spunând că „asistăm în ultimii ani la apariția unor provocări noi cauzate de schimbările climatice, astfel că dezvoltarea unui cadru operațional comun de răspuns și îmbunătățirea infrastructurii devin necesare pentru prevenirea eficientă a riscurilor. Totodată, consolidarea intervenției în caz de dezastre naturale în zona de graniță dintre România și Ungaria va consolida, în același timp, și relația de colaborare dintre cele două țări, având ca rezultat direct creșterea siguranței și protecției populației din zona transfrontalieră”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!