Finalizarea proiectului pentru noile motoare termice pe gaz și cazane cu apă fierbinte este preconizată pentru ianuarie 2023, transmite Primăria Oradea.
În cursul zilei de marţi, 26 ianuarie 2020, primarul municipiului Oradea, Florin Birta și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea blocului 1 existent”, prin care va fi modernizat blocul de cogenerare al CET, fiind instalată o sursă nouă de producere a energiei electrice şi termice.
Proiectul este finanțat în cadrul programului guvernamental „Termoficare”, implementat în perioada 2019-2027, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 53/2019.
După implementarea noului proiect, în valoare de aproximativ 34,5 milioane de euro, se vor depăși 200 de milioane de euro investiți în ultima decadă, atât în Centrala Electro-Termică (CET), cât și în rețeaua centralizată de termoficare din Oradea.
Finanțare și co-finanțare
Programul de finanțare este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Calitatea serviciului public de alimentare a populaţiei cu energie termică în sistem centralizat, precum şi volumul acestui serviciu prestat, influențează în mod major calitatea vieții populației orașului. De funcționarea adecvată a sistemului de încălzire local depinde asigurarea apei calde menajere și a confortul termic pe durata sezonului rece, pentru mai mult de 70% din populația municipiului, transmite Primăria Oradea.
În decursul anului 2020, municipalitatea orădeană a efectuat demersurile necesare pentru pregătirea aplicației de finanțare, obținerea avizelor și acordurilor necesare. Valoarea contractului de finanțare este de 157,6 milioane de lei (TVA inclus), din care 85% reprezintă contribuția ministerului, adică 134 milioane de lei, iar 15% reprezintă contribuția Primăriei Oradea la cheltuielile eligibile, în valoare de 23,6 milioane de lei. Însă în sarcina Primăriei cad și cheltuielile socotite neeligibile, în valoare de 10,1 milioane de lei.
Pentru mai multă eficiență
Scopul proiectului este de a contribui la creșterea competitivității și eficienței întregului sistem de termoficare, prin modernizarea tuturor componentelor sistemului de termoficare din Oradea. Este vorba despre instalaţii de ultimă generaţie pentru producerea energiei electrice şi termice.
În concret, proiectul prevede înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET Oradea, aflat la sfârşitul perioadei de viaţă, cu patru motoare termice pe gaze naturale cu funcționare în regim de cogenerare și două cazane de apă fierbinte. Acest bloc este singurul care a rămas din vechea instalație termică a orașului. La momentul de față, blocul este depășit fizic și moral. Prin urmare, se impune înlocuirea acestuia pentru a garanta furnizarea agentului termic către orădeni. După cum se știe, centrala electrică de termoficare CET Oradea a fost pusă în funcțiune în anul 1966, cazanul având peste 320.000 de ore de funcționare, iar turbina peste 310.000 de ore de funcționare.
[eadvert]
Instalare etapizată
Investiția propusă constă în instalarea etapizată a unei surse noi de producere a energiei electrice şi termice, pe amplasamentul din municipiul Oradea identificat prin CF 162893 (aflat în incinta CET).
Sursa de producție nouă (Grup 7) va cuprinde Unitatea de cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice de ultimă generație, cu funcționare pe gaze naturale. Se vor instala patru motoare termice cu producere simultană de energie electrică și energie termică. Sarcina electrică totală propusă este de 25 MWe, la care se adaugă recuperarea căldurii de minimum 21 MWt. Vor fi instalate maximum 4 motoare de capacitate egală. De asemenea, schimbătoare de căldură cu plăci pentru preluarea energiei termice în sistemul de termoficare și unități de producție directă a energiei termice cu Cazane de apă fierbinte – CAF.
Noua unitate de producție va funcționa pe gaz natural, având o sarcină nominală de 50 MWt constituită din două CAF-uri de câte 25 MW (CAF 3, 4). După realizarea investiției într-o primă etapă termică, cazanele noi urmează să funcționeze după necesități, împreună cu unitățile de producție energie termică existente în Grupul 6 (CAF 1 și CAF 2, dotate cu arzătoare combinate pentru a funcţiona pe gaz natural şi CLU; Cazan recuperator de la cogenerare TG LM 6000).
FACT BOX: Instalații anexe
Instalațiile anexe necesare implementării investiției Grup 7 vor cuprinde:
– Stația de pompe termoficare dimensionată pentru evacuarea energiei termice produse în sistemul de termoficare
– Stația electrică de 6/0,4 kV aferentă alimentării cu energie electrică a cazanelor de apă fierbinte si a stației de pompare
– Stația electrică aferentă grupului în cogenerare 6/110 kV pentru evacuarea puterii electrice
– Stație electrică 6/0,4 KV aferentă motoarelor termice
– Adaptarea rețelelor de utilități pentru racordare la obiectele grupului 7.
Se vor extinde / adapta rețele de alimentare cu gaze naturale, rețele de termoficare, rețele de apă și canalizare, rețele de comunicații.
FACT BOX: Trei obiective
Investiția este structurată pe trei obiecte:
· Obiectul 1 – Ansamblul format din 2 cazane de apă fierbinte (CAF-uri), tablouri cu instalații și echipamente electrice, stație de pompare (SP), stație electrică (SE), sistem de măsurare și contorizare energie termică cu funcționare pe gaz natural, având o capacitate nominală de minimum 50 MWt.
· Obiectul 2 – Ansamblul format din 4 motoare termice (CHP) pentru producere energie în cogenerare de înaltă eficiență, tablouri cu instalații și echipamente electrice, stație electrică (SE), sistem de măsurare și contorizare energie electrică și termică cu funcționare pe gaz natural, având o capacitate electrică totală de 25 MWe (-10% / +25%) MWe și o capacitate termică de minimum 21 MWt.
· Obiectul 3 – Demolare turnuri de răcire nr. 2. Întrucât contractul de finanțare este semnat, iar procedurile de achiziție publică lucrări sunt în pregătire, finalizarea contractului este preconizată pentru ianuarie 2023.
Trimite articolul
XMai bine ati baga gaz in tot orasul si sa ne lasati in pace cu CET-il. In felul asta fiecare oradean isi face incalzirea in apartament dupa bunul plac. Dispar pierderile facute de unii vecini care declara la asociatie 0 persoane, 0 consum apa si eu ii vad toata ziua, cu pierderi la apa calda pe bloc mari cat China.
-
Unde ai trait pana acuma?! in orase mai mari si mai civilizate?!?
la ce dracu iti trebuie tie libertate de a alege CAND, CUM si CAT sa te incalzesti?? in propria locuintacand Primaria Oradea stie mai bine ce ii pt tine:
– sa aleaga ei cand se porneste caldura, cat de cald sa-ti fie si cat timp sa-ti fie cald
– sa aleaga ei cat platesti pe caldura ca doar au monopol pe care si l-au garantat
– sa aleaga ei cat din bugetul orasului merge pe o MEGA IDIOTENIE bagata in fata de fostul primar si continuata de noul primar doar pt a da bine in cifrele de la buget (si o investitie proasta ii trecuta tot la – INVESTITII)Uita-te si tu la prostii aia din Cluj care au renuntat la CET din cauza ineficientei si a problemelor pe care le ridica o asemenea mostenire comunista.
Uita-te si tu cat is de prosti ca se pot incalzi CAND, CAT si CAT vor.P.S. – mandru’i bihoreanu’ cand ii in toate topurile inutile din RO
– macar s-a facut ceva, chiar daca in directia opusa-
Noi nu vrem sa fim ca Clujul. Clujul enimic pe langa Oradea, nici nu se compara ce primar avem noi si ce primar are Clujul
-
@CocoX marile [si civilizatele] orase europene is tampite pentru ca folosesc incalzirea centralizata, asa-i? un pic de documentare nu a omorat pe nimeni, jmekere! https://www.constanta.info/2020/12/11/cum-se-incalzesc-marile-orase-ale-europei-de-exemplu-berlin-hamburg-si-viena
-
Lăudabilă treabă, numai că, dacă nu se incăpățânau edilii sefi impreună cu sefii de la termoficare de la aceea vreme, toate aceste obiective puteau fi prinse in proiectul initial de modernizare , efientizare și dezvoltare a CET-ului si rețelei de termoficare a Oradiei pe fonduri europene și nu pe banii publici ai contribuabilului român. Ei au zis atunci că este suficientă actuala capacitate in ciuda sfaturilor competente a mai multor specialist competenti în domeniu, dar degeaba… Azi se vede treaba că au avut dreptate acei specialiști fără priză la edili….Domnul fie lăudat că avem ministru bihorean la dezvoltare și ne-a aprobat acest megaproiect la care alte municipii doar visează. Asta și pentru că mai sunt oameni competenți si cu suflet mare in administrația bihoreană sau la nivel central. Deci în concluzie este foarte bine că se face această investiție , dar să invețe cei sus puși să lase aroganțele și să mai asculte și de specialiști, tot timpul, căci altfel incăpătînarea costă… Dar lucrurile acestea nu se spun in presă…. Doamne ajută.
Degeaba bagati bani, poate pentru producerea energiei electrice este rentabil, in rest va fi muzeu, bani aruncati pe geam. Nu va functiona mult ilegalitatea voastra cu CET-ul, veti fi obligati sa introduceti gazul.
-
Ba e rentabil ca vor mari pretul cat vor ei, noi vom fi obligati sa platim, e foate simplu.
Pierderi le-au redus, costurile de productie le-au redus, totul e mai eficient, rezultatul e cresterea exploziva a pretului la populatie. Asta numai in lumea lui Bolovan mai vezi asa ceva, eficienta maxima, profit maxim pe spatele populelor din oras ce il aduleaza ca niste maimute ce primesc o banana.
Hai drop si sari cu comentariile, slujeste stapanul dropulaletule
Sper sa dublati la final pretul la gigacalorie, sau triplati.
Oare de câți bani este nevoie să implementezi un proiect cu panouri fotovoltaice și câteva eoliene care să producă energia electrică din care să se poată asigura și producerea unei părți al agentului termic? Se știe că această sursă de energie are riscurile lui de imprevizibilate în producție, adică noaptea e zero și câmd nu suflă vântul iarăși producția este minimă. Cel mai bine este să dispună și de alternativa curentă (depășită, dar sigură). Acest motor termic s-ar putea alimenta cu sursa de energie geotermală de sub noi. Dar la noi totul e greu, că vine statul și triplează prețul redevențelor, mai pune taxă pe lumina Soarelui și iarăși ajungem la același preț ca la producția pe gaz.