Circa 6 milioane de euro au rămas nedecontaţi de către Primărie până la data de 18 decembrie 2015, pentru proiectele ce se realizează din bani europeni. În total 27,2 milioane de lei, defalcaţi astfel: pentru proiectul de termoficare 6,2 milioane lei, pentru campusul şcolar 5,9 milioane de lei, drum expres 5,2 milioane de lei, Piaţa Unirii 4,8 milioane de lei, pavajul din Pasajul Vulturul Negru 2,4 milioane de lei, aquapark „Nymphaea” 2 milioane de lei. Alţi 390.000 de lei au rămas nedecontaţi pentru reabilitarea termică a trei blocuri, iar pentru proiectul „Punţi crişene”, ce presupune reabilitarea mai multor biserici, 314.000 lei.
Se cunoaşte, de-acum, că Primăria Oradea nu va reuşi să-şi închidă toate proiectele până la finele anului, pentru a putea încasa toţi banii europeni pe care i-a accesat iniţial. Motivul: demararea tardivă a lucrărilor în majoritatea proiectelor. Viceprimarul Mircea Mălan subliniază, însă, că până la finalul anului Primăria va deconta „o sumedenie” de lucrări executate deja în cadrul proiectelor, astfel încă, ulterior, banii să-i fie decontaţi, la rându-i, de către finanţatorul european. Ce nu va putea fi decontat în acest an, va fi plătit la anul din buzunarul orădeanului. Cel mai probabil, suma va fi mai mică de 6 milioane de euro, însă va rămâne una de ordinul milioanelor de euro.
Cu rată de absorbţie anunţată la peste 90%, milioane de euro vor trebui suportate din bugetul local, adăugate la cota de cofinanţare.
Maşina de vot PNL şi UDMR din Consiliul Local a votat ieri „prelungirea termenului de finalizare până în 30.06.2016 şi includerea în lista de investiţii pentru anul 2016” a mai multor proiecte europene care trebuiau finalizate în acest an – măsură propusă de Executivul local. Sunt 6 milioane de euro care nu au putut fi decontaţi de către Primărie până pe 18 decembrie şi rămâne de văzut cât din aceată sumă va putea fi decontat până la finalul anului. Ce nu va putea fi decontat de către Primărie şi, implicit, nici de către finanţatorul european, va fi decontat din bugetul anului viitor. Adică din buzunarul orădeanului. În ciuda sarcinii financiare „de milioane” ce va cădea pe spatele oraşului anii viitori, adăugată la cotele de cofinanţare, primarul Ilie Bolojan se arată satisfăcut: „Practic, rata de absorbție la cele 24 de proiecte mari pe fonduri europene este de peste 90%”, anunţă primarul pe pagina sa de Facebook.
Europa şi gigacaloria
„Oraşul nostru derulează proiecte de 247 de milioane de euro. Finanţatorul a solicitat să îşi asume oraşul acele costuri care până la 18 decembrie 2015 nu au fost încă decontate. După cum se vede, încă se lucrează pe şantiere, precum şi la decontări. Sumele pe care ni le asumăm azi sunt sume maximale, ca să putem continua proiectele şi anul viitor. În cadrul proiectelor, am făcut economii importante, de cel puţin 2,5 milioane de euro”, le-a transmis viceprimarul Mălan aleşilor locali. Primarul Bolojan a absentat de la şedinţă. PSD s-a abţinut. Consilierul local Adrian Stângă a vrut să ştie exact care este cuantumul banilor pe care Oradea îl va avea în sarcină pentru la anul. Mai cu seamă că, în interpretarea sa, tocmai acesta este un motiv pentru care administraţia Bolojan preferă să ţină pentru bugetul local sumele economisite din scăderea preţului la gigacalorie şi să scadă subvenţia, în loc să scadă preţul pe care orădenii îl plătesc azi pentru gigacalorie. Aceasta în condiţiile în care de la anul orădenii vor avea la dispoziţie o centrală electrotermică nouă, pe gaz.
Mircea Mălan l-a dezamăgit pe pesedist: „Este imposibil ca acum să stabilim suma exactă, pentru că se lucrează pe şantiere şi pe situaţii de plăţi. După ce se încheie anul, vom putea vedea ce nu s-a putut executa”. Viceprimarul asigură însă că s-au făcut economii, că unele lucrări prevăzute în proiecte nu au mai trebuit executate, întrucât s-a optat pentru altă soluţie. Spre exemplu, Piaţa Unirii, unde s-a scăzut numărul de capace de canal de la 190 la 90.
Citiți principiile noastre de moderare aici!