Juriul „Fabricat în Țara lui Andrei” a ales 35 de finaliști dintre cei 180 de aplicanți înscriși în program. Patru dintre finaliști își propun să creeze locuri de muncă în comunitățile Marghita și Suplacu de Barcău din județul Bihor. Trei idei de afaceri sociale propuse pentru județul Bihor vizează comunitatea Marghita.
Sere, fabrici…
Fundația Creștină Elim – propune să construiască o seră profesională în care să producă legume și să integreze în câmpul muncii persoane defavorizate. Maria Aron – are ca obiectiv construcția unei fabrici de uscare a fructelor și legumelor produse ecologic. Ea va susține producătorii locali prin distribuirea produselor pe piața din vecinătatea comunității.
Gabriela Georgiana Popa urmărește să promoveze arta și lucrul manual, dar în același timp vrea să transmită mai departe tradițiile românești, prin confecționarea unor ii brodate și a unor accesorii cu modele populare: genți, trăistuțe tradiționale, pantofi brodați. Tânăra nu se află la prima încercare reuşită în domeniu. Încă din 2012, Gabriela a înfiinţat Online Gallery, o galerie online de artă și handmade, inițiată din dorința de a crea o comunitate de artiști și de a-i ajuta să se promoveze. „Experiența mea cu iile și cu portul popular în general este una de vis! Mi-am petrecut copilăria pictând icoane pe sticlă și pe lemn, iar în fiecare vară, participam la Olimpiada Meșteșugurilor Artistice Tradiționale din Dumbrava Sibiului, purtând cu mândrie portul popular. De atunci, cămășile noastre tradiționale mi-au devenit tot mai dragi și au devenit, pentru mine, sinonime ale fericirii”, spune Gabriela. O altă idee de afacere socială, cu potențial de implementare în județul Bihor, vizează comunitatea Suplacu de Barcău. Delia Cormoș se numără printre finaliști cu o idee de afacere socială care își propune să ofere servicii gospodăreşti și de îngrijire pentru copii sau vârstnici. Un grup format din cinci femei din comunitate vor desfășura activități gospodărești (spălat și călcat rufe, călcat rufe pentru persoanele care solicită acest tip de sprijin.
„Proiectul este oarecum în sfera mea de preocupări, pentru că deja sunt administratoarea unei firme şi sunt specializată în psihologia organizaţională şi resurse umane. Din echipa mea mai fac parte două persoane. Una care locuieşte în Suplacul de Barcău, Olimpia Dragoş şi care cunoaşte comunitatea locală. De asemenea, Olimpia se află printre câştigătorii de anul trecut ai proiectului Şcoala lui Andrei, prin care a înfiinţat şi conduce o salină artificială în cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 din Suplacul de Barcău. Proiectul ei este unul inovator prin care a oferit loc de muncă unei persoane neangajate şi de asemenea a oferit comunităţii locale şi mai ales copiilor un spaţiu inedit în care să facă diferite activităţi educative sau de timp liber. Olimpia e un membru foarte important al echipei mele, ea având deja experienţa implementării unui astfel de proiect. Alături de noi mai avem o persoană care are multă experienţă pe piaţa mărfurilor din România, adică în vânzare şi achiziţionare şi de asemenea este de profesie jurist, specializat în legislaţia implicată în contractare, vânzare şi cumpărare”, spune Delia Cormoş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!