Filarmonica găzduieşte ultimele două evenimente ale ediţiei a IV-a a Festivalului Primăverii, cu invitaţi din Japonia.
Miercuri, de la ora 19, va avea loc un concert cameral dirijat de Ciprian Marinescu iar solişti vor fi Ciprian Marinescu – vioara I, XiangLing Kong – vioara II, mezzosoprana Cezara-Teodora Diţă şi Haruna Hosokawa – vioară. Programul include: J. S. Bach – Concert pentru două viori şi orchestră în re minor, C. Saint-Saëns: „Mon coeur s ouvre á ta voix” din opera Samson şi Dalila, W. A. Mozart – Concert nr. 3 pentru vioară şi orchestră în Sol major respectiv Divertisment în Re major.
Joi, de la ora 19, concertul va fi dirijat de Leon Spierer (Germania) iar soliste vor fi pianista Kyoko Tagawa şi violonista Haruko Iwabuchi. În program va fi: W. A. Mozart – Concert nr. 5 pentru pian şi orchestră în Re major, F. Mendelssohn-Bartholdy – Concert pentru vioară și orchestră în mi minor şi L. v. Beethoven – Simfonia a VII-a în La major, op. 92.
„L-am întâlnit pe Enescu”
Marti, la întâlnirea cu jurnaliştii, maestrul Spierer a subliniat că a primit cu entuziasm invitaţia de a dirija la Oradea, în cadrul primului său contact cu România.
„Am fost norocos, cu mulţi ani în urmă, să-l întâlnesc indirect pe George Enescu. În 1953, aflându-mă în reşedinţa madam Ostrich din Paris, l-am ascultat pe maestrul Enescu în timp ce oferea sugestii muzicale. Al doilea muzician român pe care l-am cunoscut personal este dl Marinescu, datorită căruia am venit la Oradea. Mă bucur să spun că încă de la prima întâlnire cu Orchestra am simţit că suntem pe aceiaşi lungime de undă. E un sentiment plăcut fiindcă stilul meu nu este să conduc orchestra ci să cânt împreună cu ea şi să accept sugestii din partea instrumentiştilot”, a mărturisit Leon Spierer.
Venerabilul dirijor german a mai vorbit despre revirimentul de care se bucură muzica simfonică în America de Sud graţie festivalurilor care reunesc tineri instrumentişti şi a mai subliniat că, la Berlin, sunt angajaţi doar muzicienii care acceptă să meargă în şcoli pentru a oferi explicaţii elevilor.
La Stockholm, Berlin…
Dacă soliştii niponi sunt prezentaţi pe site-ul Filarmonicii (www.oradeaphilharmony.com) se cuvine remarcată extraordinara carieră a dirijorului Leon Spierer. În anii 50 a devenit concert-maestru de orchestre la Nuremberg şi Bremen iar apoi a devenit prim concert-maestru al Royal Philharmonic Orchestra din Stockholm. În 1969 a primit distincţia criticilor de muzică germani pentru versatilitatea interpretării diferitelor stiluri muzicale. Mai târziu a devenit profesor asociat al Royal Scottish Academy of Music and Drama, director artistic al Giovanne Sinfonietta Italiana din Vincenza, dirijor invitat al Orchestrei Simfonice din Mineria (Mexic) şi membru în jurii de concursuri internaționale. În 1993, după pensionarea sa de la Orchestra Filarmonică berlineză, a început o intensă activitate muzicală în Japonia ca profesor de vioară şi dirijor de orchestră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!