Se împlineşte o săptămână de când un speolog din Ungaria aflat în expediţie la noi, în Padiş, a suferit un eveniment nefericit. Omul a alunecat la minus 200 metri în peştera R2, iar salva-speologii bihoreni au reuşit, cu tactul şi experienţa specifice lor să îl salveze în timp scurt.
Aşa a început
Acum, la o săptămână de la intervenţia reuşită, salva-speologii bihoreni şi-au analizat munca şi transmit câteva informaţii opiniei publice despre munca depusă pentru salvarea colegului lor din Ungaria.
Adrian Marin, vicepreşedinte Salvamont-Salvaspeo Bihor, a informat că patru speologi maghiari au sosit săptămâna trecută „într-o tură de explorare-căutare” în peştera Peştera R 2, situată în Şesul Padiş, Parcul Natural Apuseni, în raza administrativă a comunei Pietroasa, (Bihor). Speologii maghiari au intrat în peşteră la ora 11:00, iar după aproximativ două ore, au ajuns la cota -200 metri în apropierea terminusului peşterii. În jurul orei 13.05 unul dintre speologi (S.I., de 45 ani) a alunecat şi a suferit o dislocare de umăr drept, o accidentare nu foarte gravă dar extrem de dureroasă, care nu i-a mai permis să îşi continue expediţia în peşteră. Doi dintre colegii lui, spune Marin, „au improvizat un punct cald”, şi au reuşit să iasă din peşteră, anunţând accidentul.
Acţiunea din Pestera R2
Salvamontiştii bihoreni au fost apelaţi direct de colegii maghiari ieşiţi din peşteră, prin dispecerul de serviciu de la Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor (SJS-SBH), iar la ora 15:35, acesta a alarmat patrula SJS-SBH care asigură permanenţa la refugiul Salvamont amplasat în poiana Glăvoi, Padiş. O jumătate de oră după alarmare, salva-speologii din patrulă au ajuns la locul indicat – intrarea peşterii R 2.
Unul dintre membrii patrulei de salvamontişti, cu pregătire de paramedic a coborât în peşteră pentru o primă evaluare a victimei dar şi a situaţiei generale. Colegul său rămas la suprafaţă, a instalat un punct de comandă (PC), la Centrul de vizitare al Parcului Natural Apuseni din Şesul Padiş, situat la circa 200 metri de intrarea peşterii. De aici avea să fie apoi coordonată toată acţiunea de salvare.
La PC a ajuns apoi un echipaj SMURD, dr. Bereş Zsolt şi doi speologi intrând în peşteră şi reuşind să reducă luxaţia umărului dislocat al victimei. Aceasta a primit analgezice pentru a calma durerile atroce. Salvatorii au ajutat victima cu rezervă de hrană, ceaiuri calde şi îmbunătăţirea substanţială a confortului termic al victimei şi al celui care o supraveghea.
Evaluare şi pregătire
În acelaşi timp, salvatorii bihoreni aflaţi la intrarea în peşteră evaluau situaţia pentru demararea acţiunii de scoatere a victimei din peşteră. „Evacuarea accidentatului de la adâncimea de 200 m implica practic străbaterea aproape a întregii cavităţi, circa 800 m de galerie presărată cu numeroase obstacole – puţuri, săritori şi numeroase strâmtori. Dat fiind că unele strîmtori nu premiteau utilizarea tărgii şi nu se putea aprecia în ce măsură accidentatul va fi capabil să se deplaseze pe propriile picioare, s-a concluzionat că va fi nevoie de circa 30-40 de salvatori pentru echiparea traseului de evacuare şi evacuarea efectivă. O mare necunoscută a rămas timpul necesar evacuării”, informează Adrian Marin. Iniţial, salvatorii apreciaseră că va fi nevoie de o zi şi o noapte pentru pregătirea de evacuare a victimei, dar experienţa şi tactul salvatorilor şi-au spus cuvântul şi victima a fost adusă la suprafaţă mult mai devreme.
Date fiind coordonatele, s-au solicitat „forţe suplimentare de la serviciile Salvaspeo din Arad şi Cluj”, o echipă de speologi din Ungaria fiind şi ea chemată în ajutor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!