La Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București a avut loc luni, 29 aprilie, cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo. „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu și produs de Libra Films, a fost marele câștigător al serii, obținând trofeul pentru Cel mai bun film în urma procesului de votare la care au participat peste 800 de profesioniști din lumea filmului autohton.
[eadvert]
În cadrul galei, filmul a obținut alte nouă trofee. Tudor Giurgiu a primit Premiul pentru Cea mai bună regie. Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Alex Calangiu, protagonistul filmului „Libertate” iar Iulian Postelnicu a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar în acelaşi film.
Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu a ajuns la două dintre filmele nominalizate. Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu pentru filmul „Libertate” și Radu Jude pentru filmul „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”. De asemenea, Viorica Petrovici a câștigat Premiul pentru Costume, iar Vali Ighigheanu a câștigat Premiul pentru cele mai bune decoruri, pentru lungmetrajul „Libertate”.
Amintim prezența a trei actori orădeni în distribuția filmului: Răzvan Vicoveanu și Petre Ghimbășanu – în rolurile unor cadre ale Miliției prinse în haosul de după 22 Decembrie 1989, la Sibiu, și Elvira Râmbu, cea care o întruchipează pe centralista Victorița.
„Între Revoluții”
Cel mai bun documentar a fost desemnat „Între Revoluții”, regizat de Vlad Petri. Documentarul este produs de orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Activ Docs, în co-producție cu Oliver Sertić – Restart (Croația) și Iran (anonim), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Doha Film Institute, Avanpost România, Chainsaw Europe Studio, Dacin Sara, UPFAR ARGOA, ICR, UCIN și este o producție realizată în colaborare cu Televiziunea Română.
„Între Revoluții” este un film construit exclusiv din arhive și pune în oglindă viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii ’70.
„În perioada de pregătire am căutat arhive despre revoluții și despre viețile cotidiene ale oamenilor din Iran și România, fiind ajutați de un cercetător de arhive din Germania. De asemenea, am lucrat cu o persoană din Iran care a găsit arhive importante, unele dintre ele prezentate în premieră acum, persoană a cărei identitate nu poate fi dezvăluită, din motive care țin de siguranță.”, a precizat producătoarea filmului pentru Radio România Cultural.
Au mai fost oferite Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal actriţei Ilinca Manolache pentru rolul său din „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”, Maria Popistașu a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul din Taximetriști (r.Bogdan Theodor Olteanu), Premiul pentru Tânără Speranță i-a fost acordat lui Niko Becker pentru rolul Dumitru din filmul „Spre Nord” iar Premiul pentru cea mai bună imagine i-a fost oferit lui George Chiper-Lillemark pentru acelaşi film.
La categoria scurtmetraj, premiul a fost oferit filmului „Acolo unde bărcile nu ajung” , regizat de Vlad Buzăianu. La categoria Cel mai bun film european a fos desemnat „Anatomia unei prăbușiri „/ Anatomie d’une chute (r. Justine Triet, Franța) iar producția cu cel mai mare succes la box-office a fost acordat filmului „Miami Bici 2” (r. Jesús del Cerro).
Actriţa Rodica Mandache a fost onorată în cadrul Galei cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră. Artistul Dan Nuțu, a fost de asemenea distins cu Premiul pentru Întreaga Activitate, iar Premiul Special a fost acordat cascadorului Adrian Ștefănescu.
Înregistrarea Galei Premiilor Gopo 2024 va fi difuzată pe 1 mai, de la ora 22:30, pe PRO Cinema.
Citiți principiile noastre de moderare aici!