Filip este cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Economice. Îndeajuns pentru ca liderul sindical al Universităţii din Oradea să ceară judecarea sa de către comisia de etic a Universităţii! La rândul său, rectorul Antal dă să se înţeleagă că personal poate să înţeleagă dorinţa lui Filip – aceea de a elimina locurile cu taxă în universităţile de stat – dar o asemenea măsură ar pune pe butuci universităţile. Relaxat, Petru Filip le răspunde tuturor că iniţiativa sa e un punct de plecare pentru o dezbatere publică şi parlamentară mai largă pe acest subiect.
Universitarii orădeni sunt supăraţi pe senatorul PDL, Petru Filip, care alături de colegul său, Cătălin Croitoru, au semnat o iniţiativă legislativă care, printre alte propuneri, cere ca învăţământul superior de stat să nu mai poată oferi studenţilor locuri cu taxă. Claudia Timofte, cadru universitar la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi, în acelaşi timp, unul dintre comunicatorii PSD Bihor, a dezavuat iniţiativa lui Filip, anunţând că liderul sindical din Universitatea Oradea, Gheorghe Ionescu, le-a trimis colegilor săi email-uri prin care cere judecarea lui Filip – cadru universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice – de către comisia de etică a Universităţii orădene. Se consideră că prin această propunere, de eliminare a locurilor cu taxă, universităţile de stat, inclusiv UO, ar avea de suferit, în dauna universităţilor private.
Antal n-ar vrea
Rectorul Cornel Antal a avut o atitudine ambivalentă. Pe de-o parte, spune că nu a agreat din start locurile cu taxă, dar spune că scoaterea lor acum ar crea un „dezastru social”: „Eu niciodată nu am fost de acord cu învăţământul cu taxă la stat. Totul a pornit din 1999. S-au angajat profesori pentru studenţii la forma cu taxă. Însă, adoptarea unei asemenea măsuri acum ar crea convulsii sociale extraordinare. Jumătate dintre cadrele didactice din învăţământul superior de stat ar trebui concediate. Aşadar, nici vorbă acum. Dacă se doreşte aşa ceva, se poate limita. Există ţări în care absolut toată lumea plăteşte, dar sunt burse, granturi etc. La noi, ar fi un dezastru social”, ne-a spus Antal, care precizează că această iniţiativă legislativă nu reprezintă un pericol iminent.
Antal a fost însă prudent în declaraţii când a venit vorba despre cererea lui Ionescu: „Nu ştiu ce să vă zic. Oricine are dreptul de a sesiza comisia de etică”, ne-a spus rectorul, ţinând să precizeze că el nu are nicio influenţă asupra acestei comisii.
Filip vrea reguli
L-am contactat şi pe Petru Filip. „Această iniţiativă este începutul unei dezbateri, care va intra în dezbaterea publică şi parlamanentară şi va ieşi într-o anumită formă sau va fi respinsă. În România trebuie definit ce înseamnă învăţământ de stat şi ce înseamnă învăţământ privat. La ora actuală nu există nicio regulă. Ar trebui să se zică, să fie, spre exemplu, 25% sau 50% locuri cu taxă. Această iniţiativă nu are scopul de a distruge învăţământul de stat, ci trebuie lămurit acest aspect. E o chestiune de fond, nu de formă, definirea învăţământului de stat şi mixarea lui cu învăţământul privat, pentru că la ora actuală în învăţământul de stat numărul locurilor cu taxă este cel puţin dublu faţă de numărul locurilor fără plată”, a avut de spus senatorul. Filip nu înţelege de ce ar trebui să dea socoteală în faţa comisiei de etică. „Dar nu văd de ce. Nu am încălcat niciun fel de regulament al Universităţii din Oradea. Domnul Ionescu are un anumit punct de vedere însă, repet, nu are nicio legătură iniţiativa legislativă cu Universitatea din Oradea. Discutăm despre învăţământul de stat din România”, a încheiat parlamentarul.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!