Ieri, cotidianul nostru îl interpela pe preşedintele demisionar al PDL Bihor pentru a afla cum are de gând să voteze la moţiunea introdusă de PSD+PC, intitulată „Opriţi genocidul social”. Iniţial destul de rezervat în a răspunde la întrebare, am reuşit până la urmă să smulgem cu forcepsul o declaraţie relevantă de la acesta: „Nu uitaţi că vorbiţi cu un vicepreşedinte al PDL, nu doar cu un simplu parlamentar. Mai sunt şi preşedintele comisiei de administraţie publică din Senat. E evident că îmi susţin partidul. Acest vot are şi o încărcătură politică”. Aşadar, Filip anunţa că va vota împotriva moţiunii.
Surpriză, însă. În cele din urmă Filip a votat în favoarea moţiunii. Aşadar, pentru căderea Guvernului Boc! Senatorul PDL a confirmat pentru Jurnal bihorean votul său. „Da, aşa este. Din greşeală am votat pentru moţiune” , ne-a declarat Filip. „Am pus bila albă în urna albă şi bila neagră în urna neagră. Am crezut că astfel dau un vot favorabil Guvernului. După aceea, fiind întrebat de premierul Boc cum am votat, i-am spus acestuia şi în acel moment premierul m-a înştiinţat că de fapt am votat pentru moţiune!”, relatează Filip. Fostul primar de Oradea pune greşeala sa pe „hărmălaia” din sala de plen.
Punând vina pe „hărmălaia” din sala de plen şi prin faptul că nu a auzit instrucţiunile privind votul, Petru Filip spune că în timp ce credea că vota „da” pentru Guvern, în fapt a votat „da” pentru moţiune. Filip mai afirmă că se obişnuise să pună bila albă în urna albă şi bila neagră în urna neagră, făcându-şi un obicei la a vota astfel pentru proiectele de legi propuse de Executivul de la Palatul Victoria. Însă, cum acum iniţiatorul nu era Guvernul ci Opoziţia, parlamentarii care votau „da” erau favorabili moţiunii, în timp ce opţiunea „nu” (bilele de o culoare puse în urna de cealaltă culoare) pentru Guvern.
„Mai e şi tehnica de vot. Nu ştiu unde se mai procedează aşa, cu bile albe şi negre”, spune Filip, contrariat. Filip insistă că a fost o simplă greşeală şi argumentează spunând că atitudinea lui de dinaintea votului arată clar că nu a votat pro-moţiune intenţionat. „Atâta timp cât faci parte din PDL nu poţi să votezi invers, anti-Guvern, nu ai cum. E idiot! Chiar dacă ai anumite dubii privind unele măsuri sau altele, nu poţi să votezi împtriva Guvernului tău”, ni s-a destăinuit Filip.
Intrebat dacă crede că există pericolul de a fi exclus din partid din cauza votului tău, Petru Filip a negat. „Nu cred că se va pune problema. Însă dacă e să-ţi ia capul pentru atâta lucru… Asta e”, ne-a mai spus resemnat parlamentarul PDL.
Preşedintele interimar al PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, nu crede în vorbele lui Petru Filip. „Eu nu cred în greşeli. Ca unul care nu am păţit niciodată aşa ceva, nu pot să cred că poţi greşi de maniera aceasta”, ne-a declarat Seremi.
Precedentul Ţîrle
Decizia excluderii din partid a lui Petru Filip nu aparţine însă PDL Bihor. Biroul Permanent Naţional al PDL va hotărî soarta lui Filip. Înainte de votul moţiunii, PDL anunţase că parlamentarii partidului care nu vor vota împotriva moţiunii vor fi excluşi din partid. Mai există un precent în care un parlamentar PDL de Bihor, Radu Ţîrle, a fost exclus de partid din cauza unei moţiuni. În toamna lui 2007, europarlamentarul şi senatorul Ţîrle nu a catadicsit să vină de la Bruxelles la Bucureşti pentru a pune umărul la debarcarea Guvernului Tăriceanu. Drept urmare, PDL l-a exclus din partid. Iar filiala PDL Bihor, condusă la acea vreme de către Filip, nu i-a ţinut apărarea acestuia. Dimpotrivă. De altfel, în acea perioadă Filip urmărea să îl înlocuiască pe Ţîrle în Parlamentul European, această ţintă a şeful PDL Bihor tensionând relaţiile cu Ţîrle… Iată că acum e rândul lui Filip să se pună într-o lumină destul de proastă în faţa propriului partid. Şi, dacă e să ne luăm după declaraţiile lui Seremi, nu se poate baza pe prea mult sprijin din Bihor.
Votul uluitor al lui Petru Filip vine şi într-o perioadă destul de proastă pentru acesta în ceea ce priveşte relaţiile cu propria filială. Fosta „locomotivă” a PDL Bihor demisionase din fruntea filialei în ultima zi din aprilie, în contextul unei lupte ce se prefigura pentru şefia PDL Bihor. Deputatul Seremi, fosta mână dreaptă a lui Filip, îşi anunţase intenţiile de a prelua filiala şi lansase deja câteva atacuri dure la adresa lui Filip. Surprinzător, însă, acesta din urmă a preferat să demisioneze decât să lupte cu Seremi, semn al „sprijinului” de care mai beneficia senatorul în filială.
CĂLIN CORPAŞ
Pedelişti cu atitudini diferite
Citiți principiile noastre de moderare aici!