Uniunea Salvaţi România, partidul înfiinţat şi condus de Nicuşor Dan, are de câteva zile filială şi la Oradea. În U.S.R. Oradea au intrat în special tineri, cu sau fără experienţă în activismul pentru comunitate, care au decis să îşi continue munca şi pe plan politic.
Între criteriile de selecţie ale proaspătului partid figurează activitatea publică a aspiranţilor și notorietatea lor în branşă. Liderul filialei de la Oradea, Alex Flora, a refuzat să numească întreg comitetul cu care a avut discuţii, precizând că pe lângă cele 20 de persoane care și-au depus adeziunea, partidul se bucură și de prezența unor susținători, dar că nu poate să spună cine sunt aceștia.
Planuri pe termen scurt și mediu
Noul partid îşi propune să preia modelul implementat cu succes în Capitală, în cadrul Uniunii Salvaţi Bucureştiul. USR se expune publicului cu ambiţii de partid tehnocrat, cu aplecare spre rezolvarea problemelor grave de sistem.
Liderul spune că e o provocare pe care a acceptat-o în cele din urmă pe considerentul că Oradea are nevoie de o schimbare. „Cred că la Oradea grupul de oameni care formează Filiala USR Oradea merită toată atenţia publicului pentru faptul că cei mai mulți dintre noi nu am avut de-a face cu politica, care avem «cazierul» curat, fără antecedente de corupţie sau evaziune fiscală cu care România are de-a face”, a declarat Alex Flora, liderul USR Oradea.
Minusuri în conducerea lui Bolojan
Cu toate că nu contestă meritele lui Ilie Bolojan pe plan local și recunoște că este un bun gospodar, președintele USR Oradea acuză conducerea Primăriei de neglijare în mediul cultural și educațional.
Deși înlătură ideea unor dispute cu ceilalți „membrii cu experiență” în politică, membrii comitetului sunt conștienți că va exista o competiție cu cei de la PNL pe plan local: „Evident că pe plan local PNL reprezintă o competiție în care consider că oamenii o să facă diferența, însă pe plan național opoziția este una formală”, a declarat Alex Flora.
Lipsă de fonduri
În conferința de presă, Flora a mai acuzat că filiala se confruntă cu reale probleme legate de fonduri și că nu o să își permită să se bată de la egal la egal cu celelalte partide care au resurse: „Din lipsă de resurse, campania noastră o să fie mai mult pe online, pe rețele de socializare. Dar nu ne lăsăm intimidaţi şi vom merge până la capăt. Mizăm pe cei care nu au votat la ultimele alegeri”.
USR-iştii au demarat şi la Oradea strângerea de semnături care să permită partidului să candideze la alegerile parlamentare, pentru curăţarea clasei politice. „Am dat startul campaniei de strângere de semnături pentru ca Uniunea Salvaţi România să poată candida la alegerile parlamentare din decembrie. Avem de strâns circa 200.000 de semnături până în 27 octombrie, semnături cu care, în momentul de față, stăm destul de prost”, au mai adăugat aceștia.
Membrii partidului anunță o sa creeze o serie de evenimente pe Facebook prin care să îi cheme, la sediu provizoriu al USR Oradea de pe strada Republicii nr. 3-5, pe cei care încă mai au o speranţă, să dea o şansă acestui partid şi să le dea semnătura de susţinere, sau chiar să îi ajute să strângă aceste semnături.
Cu toate că, potrivit statutului partidului, membrii filialelor locale își vor stabili singuri candidații pentru alegeri, în Bihor nu au fost pregătite liste de candidați pentru alegerile parlamentare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!