Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a închis un dosar penal în care avocatul Răzvan Doseanu apărea, alături de judecătorul Antik Levente de la Curtea de Apel Oradea, soția acestuia și Alexandru Kiss, fost vicepreședinte CJ, suspicionați de diverse fapte de corupție. Cazul a fost trimis direct la București, dar dosarul a fost declinat la DNA Oradea.
Filați și în dormitor de DNA?
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis că faptele nu există, asta după ce, inclusiv avocatul Doseanu a fost filat două luni de zile în dosarul procurorilor DNA, din dispoziția acestora: „Instanţa a încuviinţat pentru o perioadă de 30 de zile măsuri de supraveghere tehnică, constând în interceptarea comunicaţiilor, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice, supravegherea video, audio sau prin fotografiere, pe momente operative, supravegherea audio-video, în mediul ambiental, pătrunderea în spaţiul privat pentru activarea/dezactivarea mijloacelor tehnice”, măsură dispusă faţă de soţii Antik, de avocat şi de vicepreşedintele CJ Bihor. Ulterior, această măsură a fost prelungită pentru încă 30 de zile, începând cu 5 martie 2016”.
“Din oficiu”
Procurorul Sorin Eugen Iasinovschi de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie transmite, în comunicarea emisă în data de 12 noiembrie a.c., că în 4 februarie 2016, după o sesizare din oficiu pentru suspiciuni de corupție, judecătorul orădean a fost suspicionat de luare de mită și spălare de bani, iar soția lui de complicitate la luare de mită şi spălarea banilor, iar pe de altă parte, Kiss era suspicionat de dare de mită şi spălarea banilor și avocatul său Răzvan Doseanu – de complicitate la dare de mită şi spălarea banilor.
Mai exact, în iunie 2015, judecătorul ar fi primit, 50.000 euro pentru ca să admită contestaţia lui Kiss împotriva măsurii controlului judiciar, bani care ar fi ajuns la el prin soția sa, care ar fi primit această sumă de la Doseanu – avocatul lui Kiss, sub formă de onorariu avocaţional.
Trei ani au ținut dosarul
Plimbat de la București la Oradea, dosarul a ajuns tot la DNA, care a dispus „amânarea informării persoanelor în privinţa cărora s-a dispus măsuri de supraveghere tehnică până la finalizarea cercetărilor”. Dar cercetările nu au mai fost finalizate, dosarul a luat iar drumul de Capitală în momentul înfiinţării Secţiei pentru Investigare a infracţiunilor de Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În 12 noiembrie, procurorul Iasinovschi a clasat dosarul stabilind „cu certitudine că nu există indicii cu privire la comiterea infracţiunilor pentru care s-a început urmărirea penală in rem ori ale altor fapte de natură penală”.
Astfel, dosarul celor patru a fost clasat după trei ani de zile, cazul apărând în vremea mandatului lui Ciprian Man, șeful DNA Oradea de atunci.
Cine răspunde?
Dat fiind faptul că interceptările și filajele în spații private se fac în general pentru atentate la siguranța națională, e posibil acum ca DNA Oradea să fie tras la răspundere pentru că a ținut dosarul trei ani, pentru acuzații nefondate etc.
Contactat telefonic, avocatul Răzvan Viorel Doseanu a declarat pentru JB&Bihon că va face plângere penală: „pentru abuz in serviciu, cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare prin ticluire de probe și inventarea de sesizări din oficiu pentru a obține măsuri de supraveghere tehnică dintre cele mai intruzive”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!