Dacă Todor Albert, managerul Filarmonicii, are pe hârtie un salariu de 100 milioane de lei vechi, managerul de la Biblioteca Judeţeană, Ligia Mirişan, figurează 5.903 lei noi brut, iar colegul său de la Muzeu, Aurel Chiriac, cu 5.000 lei. Managerul Teatrului de Stat, Lucian Silaghi, apare pe statul de plată cu 4.936 lei brut. Marius Aron, de la Teatrul Arcadia, are un salariu brut de 3.808 lei, iar Ioan Moldovan de la revista Familia – 3.043 lei.
Managerul de la Şcoala de Arte „Hubic”, Marian Boboia, e remunerat cu 2.941 RON, în timp ce Gheorghe David, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), figurează cu 2.878 lei. În fine, şeful de la revista Varad, Szucs Laszlo, are un stipendiu de 2.717 lei brut.
Cum s-a ajuns la aceste diferenţe? Comisia de evaluare din cadrul Consiliului Judeţean, care i-a examinat pe manageri, a putut acorda fiecărui manager în parte o creştere de salariu între 5 şi 55% peste cel mai mare salariu brut din instituţia pe care o conduce. Todor şi Mirişan au primit un spor de 50%, în condiţiile în care la Filarmonică cel mai mare salariu brut e 6.676 lei, iar la Bibliotecă e 3,935 lei. Managerii altor instituţii de cultură importante, Silaghi, de la Teatru şi Chiriac, de la Muzeu, au trebuit să se mulţumească cu câte un 10% din partea comisiei. La fel şi David, de la CJCPCT.
Marius Aron de la Teatrul Arcadia şi Bodoia, de la Şcoala „Hubic”, au primit un spor de 30%. Singurii care au beneficiat de creşterea maximală au fost directorii celor două reviste de cultură – Moldovan şi Szucs. Însă cum salariile brute la revistele Familia şi Varad sunt sub 2.000 lei, şi stipendiile managerilor au rămas sub 3.000 lei noi.
Ţîrle: „Nu e corect!”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, nu-şi ascunde iritarea faţă de faptul că majoritatea managerilor câştigă mai mult decât el. „Ştiu că aceste salarii sunt duble faţă de salariul meu. Eu iau undeva între 32 şi 34 de milioane lunar. Nu este corect ca diferenţa de salarii să fie atât de mare având în vedere nivelul de răspundere între unii şi alţii. Eu sunt ordonator principal de credite, am răspundere. Eu le semnez ore suplimentare, bonuri de masă, adică drepturi la care eu nu am dreptul!”, şi-a vărsat Ţîrle năduful pentru Jurnal bihorean.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!