Oradea. Filarmonica de Stat Oradea a pregătit un concert pentru elevii de gimnaziu și liceu, intitulat „Un compozitor la Carnaval – Concert Interactiv”. Este vorba despre un spectacol care va captiva imaginația și va stârni creativitatea, spun organizatorii. Concertul are loc astăzi, de la ora 11:00, respectiv vineri, 19 aprilie, de la orele 09:00 și 11:00, în sala de concerte „Enescu – Bartók”. La pupitrul dirijoral se va afla Dalma Toadere, iar pe scenă vor fi prezenți actorul Bogdan Bob Rădulescu și pianistele Camelia Andone și Ana-Ruth Micula. Joi, de la ora 19:00, spectacolul interactiv va fi reluat în cadrul programului obişnuit al Filarmonicii.
Prima parte a concertului va cuprinde una dintre cele mai renumite creații ale lui Saint-Saëns, „Carnavalul animalelor”. În cadrul spectacolului, actorul Bogdan Bob Rădulescu va juca rolul compozitorului Saint-Saëns.
Cu titlul în limba franceză „Le Carnaval des animaux”, „Carnavalul Animalelor” este o suită muzicală plină de umor, alcătuită din 14 momente, scrisă de Camille Saint-Saëns. Lucrarea a fost compusă pentru un eveniment privat și includea două piane și o formație camerală. Compozitorul a interzis interpretarea lucrării în public pe parcursul vieții sale, simțind faptul că „frivolitatea” sa i-ar fi putut distruge reputația sa ca și compozitor.
Suita a fost publicată în 1922, la un an după moartea sa. În același an a avut loc și premiera publică și a fost primită cu mult entuziasm, devenind destul de rapid o lucrare cunoscută și foarte apreciată. În plus față de versiunea originală dedicată ansamblului cameral, suita se cântă astăzi și cu orchestră mare.
Programul din partea a doua va cuprinde fragmente din creația compozitorilor: R Wagner, E. Grieg, A. Vivaldi, H. Berlioz, J. P. Rameau, J. Offenbach, C. Saint-Saëns.
Dirijorul Dalma Toadere a studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, cu profesorii Petre Sbârcea, Ciprian Para și Victor Dumănescu. În ultimii zece ani a activat ca dirijor și moderator al concertelor pentru copii oferite în programul educativ „Do Re Mi Start!” al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. A susținut peste 100 de concerte educative cu concepte proprii în: Cluj-Napoca, Bonțida, Craiova, București, Satu-Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Oradea, Sibiu etc. Dalma Toadere a îmbinat experiența practică cu studiul științific al desfășurării concertelor pentru copii (din toate punctele de vedere: muzical, interactiv, organizatori etc) în timpul studiilor doctorale. În urma absolvirii acestora, cu Summa cum laude, în 2020, a publicat cartea cu titlul „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”.
În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă mediere muzicală, dirijat de cor, aranjamente corale și coordonează practica artistică a studenților. Începând din 2021 este invitată cu regularitate pentru susținerea cursurilor de mediere muzicală la Universitatea „Eötvös Lóránd” din Budapesta, iar din 2022 predă mediere muzicală la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!