Astfel că primarul și consiliul local sunt în mare dificultate în a alege cui dă diplome de excelență și titlul de cetățean de onoare la întâlnirea cu fiii satului din 20-21 august.
[eadvert]
Primarul nu a reușit să finalizeze lista cu personalitățile din Tulca care vor primi diplome de excelență. În ședința extraordinară de CL a prezentat o listă la care cel mai probabil vor mai fi adăugate nume cu greutate. Mircea Bertea, Gheorghe Crișan, Aurel Chiriac, toți profesori universitari, doctori, Moise Lucaciu, fostul director al școlii din comună, Cotrău Călin Gheorghe, protopopul de Marghita, Buda Dorin Aurel, preotul Bisericii Ortodoxe Tulca, Iga Teodor, fost preot paroh care a slujit 51 de ani în biserica din comună, Balint Florian, care a slujit în biserica din Căuașd o viață de om, Chișe Gheorghe, pastorul bisericii baptiste din Tulca, Cotrău Ioan, fostul pastor al bisericii baptiste din Tulca, Ușvat Daniel, preotul bisericii baptiste Betania Căuașd, Pricitoiu Ioan și Pricitoiu Gabriela, medicii de familie care, pe timpul pandemiei și nu numai, au încercat să țină sub control sănătatea localnicilor, Iovan Emanuel arhitect software, studenții cu merite deosebite: Selejan Sara Diana, care se află în pragul publicării celei de-a doua cărți, Rus Bianca, studentă la Medicină cu 10 pe linie, Popa Ștefan Alex, elevul cu cea mai mare medie din ciclul gimnazial, Ilie Andreea Raluca, Hamaza Roxana și Contani Lavinia premiate la box feminin, Iovan Gheorghe , Ioan Grec, Aurica Buda, foști primari ai comunei Tulca sunt câțiva dintre cei nominalizați pentru a primi diplome de excelență din partea primarului Daniel Avrămuț cu ocazia întâlnirii organizate cu fii comunei Tulca. Lista, chiar dacă conține nume din diverse domenii și generații a stârnit discuții în ședința extraordinară de la finele săptămânii trecute și nu e de mirare. Alegerile sunt grele. Lista e deschisă de o personalitate covârșitoare, cea a profesorului Mircea Bertea, expert în educație.
Șef de promoție pe țară
Tulca a dat un dascăl uriaș de limba română, unul cu care Bihorul ar trebui să se mândrească chiar dacă face istorie la Cluj. Mircea Bertea a fost elev la Iosif Vulcan și spune că toată viața și-a petrecut-o în școală. Domnia sa deschide lista personalităților care vor primi diplomă de excelență la Tulca. A dus mai departe visul mamei care a urmat Liceul Pedagogic la Beiuș și a fost dată afară în anul patru fiindcă s-a descoperit că e fată de chiabur. Bunicul dintre mamă al profesorului Mircea Bertea a lucrat 20 de ani în America, s-a întors cu bani și a cumpărat o batoză și pământ pe care nu a vrut să le predea la naționalizare. Avea să sfârșească câteva săptămâni mai târziu în beciurile securității. “Suntem trei frați, toți suntem profesori…Eu am fost toată viața mea foarte ambițios. Toată viața am fost primul. Am terminat șef de promoție pe țară și așa am ajuns în Cluj…Am fost un elev care mânca cartea pe pâine, toată ziua învățam.Toate vacanțele le petreceam la țară, nu am văzut marea decât în studenție și asta m-a obișnuit cu munca, cu tot ce înseamnă ea la țară, de la păscutul gâștelor până la coasă, toate le-am cunoscut, inclusiv alergarea nebună cu caii jucându-ne de-a cowboy-i… Am fost omul unui ideal, am țintit spre ceea ce am vrut să fac cu orice preț”, a povestit ilustrul dascăl pentru NCN.
Profesorul anului în 2018, în competiția 10 pentru Cluj, Ilie-Mircea Berte este profesor doctor, cercetător în ştiinţele educaţiei, expert în evaluare (ARACIP, British Council) şi management educaţional, formator naţional în didactici de vârf şi transdisciplinaritate, consilier al editurii Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, membru al Centrului Internaţional de Studii şi Cercetări Transdisciplinare din Paris, expert al Uniunii Europene pentru Educaţie şi Cultură.
Din septembrie 2008 este director al Colegiului Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, din octombrie 1996, profesor asociat al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj și, din decembrie 2018, expert formare la Institutul de Științe ale Educației din București. La 31 august 2016, prin Decretul Prezidențial Nr. 787/2016, Președintele României l-a decorat pe profesorul dr. Mircea Bertea cu Ordinul pentru Învățământ în grad de cavaler.
Consilierii locali și-ar fi dorit ca lista primarului să fie completată cu alte nume.
“Iuliu Lerințiu e un student de nota 10. A terminat facultatea, a scris o carte, participă la toate activitățile în comunitatea noastră la biserică, cred că merită și el”, a propus un consilier. Recent tânărul a făcut oficiile de gazdă pentru prof. univ. dr. ing. Paul Svasta, strănepotul părintelui Nestor Porumb și nepotul părintelui Dimitrie Popa, cel care a reprezentat satul Tulca la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
“Dânsul a venit însoțit de soție și de doi nepoți, vizitând școala din Tulca, biserica ridicată de înaintașul domniilor lor, dar și locul unde acesta se odihnește”, explica tânărul. Iuliu Lerințiu e strănepotul lui Gavril Cotrău, tulcanul decorat de către însuși Regele Mihai I la Sinaia în ziua de 29.07.1942 cu Medalia „Virtute Militară clasa I”.
Tânărul a căutat toată viața mormântul străbunicului care a murit eroic în ziua de 06.02.1945 în satul Luborek de pe teritoriul Slovaciei, fiind înmormântat acolo alături de un camard al său. Iuliu a fost la mormântul său recent când “după înființarea Cimitirului Militar Românesc din Zvolen, osemintele sale au fost aduse și reînhumate alături de celelalte 10383”.
Primarul Avrămuț nu l-a trecut însă pe tânăr pe listă în aces an. “Să luăm în discuție pentru altă dată pentru că sunt deja trei studenți eminenți, cred că trebuie un echilibru, putem merge așa dacă dumneavoastră vreți, sunt și alții mult mai buni, nu am nimic împotrivă, nu spun că nu, nu spun că da, putem să luăm în considerare, am mers pe performanță”, a fost replica primarului la această propunere.
“Doamna Gherle este evidențiată?”, a vrut să afle un alt consilier. “Am așteptat să o facem odată cu finalizarea monografiei, și așa lista este destul de lungă, sunt undeva la 25 de diplome, cred că e suficient, e clar că unii vor fi nemulțumiți, dar ca și cu titlul ce cetățean de onoare nu putem să ne întindem la foarte mulți, și așa sunt mulți, cu atât mai mult cu cât ne propunem ca întâlnirea cu fiii satului să fie anuală și îmi doresc ca de fiecare dată alte persoane să fie pe această listă, nu e normal ca în fiecare an aceleași persoane să obțină această diplomă”, a încercat primarul de Tulca să tempereze elanul aleșilor în a face propuneri.
“Domnule primar, am văzut lista dumneavoastră, acolo sunt toți conducătorii de instituții, dar ați uitat cea mai importantă instituție: nu Primăria, Școala. Nu zice nimeni să tăiați, eu zică să adăugați pe directorul școlii din Tulca”, a intervenit un alt consilier.
“Analizăm și această propunere, e o propunere la care nu am argumente să spun că nu trebuie să fie…Până la urmă cred că vom găsi o soluție astfel încât până la urmă toată lumea să fie mulțumită, dar vor fi și nemulțumiri, lumea trebuie să înțeleagă că nu se poate pentru toată lumea, vor fi și alte ediții. Eu îmi doresc ca peste un an, doi, peste 10 ani măcar o persoană din lista aceasta să fie cetățean de onoare “, a spus Daniel Avrămuț. În replică un alt consilie a argumentat: “Dacă dați o diplomă de onoare nu putem să amânăm să dăm o diplomă din anul acesta pentru că poate persoana respectivă poate nu mai are funcția aceea și a pierdut”. “Să o lăsăm pe doamna director, poate are rezultate mai frumoase la anul, după un stagiu de directorat de 4 luni, dacă era la privat nici preavizul nu- l trecea. Haideți să o lăsăm să dovedească”, a punctat alt consilier.
Florian Chișe, cetățean de onoare
Chise Florian va deveni cetățean de onore al comunei Tulca. Așa a decis Comisia de Cultură. Este cea mai înaltă distincție ce poate fi acordată de Consiliul local. Această distincție se acordă celor care au contribuit la dezvoltarea comunei, la promovarea ei. Iar Florian Chișe a făcut cunoscută Tulca la nivel internațional. “Sunt onorat”, ne-a spus viitorul cetățean de onoare imediat după aflarea veștii că a fost nominalizat. Prima pălincă din România certificată de OSIM a fost preparată în Bihor, al Tulca de Florian Chișe. Este vorba despre pălinca Trămuţa, care a dobândit și e cea mai premiată palincă din Bihor. Produsă în cazane vechi de peste o sută de ani dintr-o reţetă secretă, licoarea 100% naturală a fost apreciată la zeci de târguri şi concursuri. În 2007 a reuşit să îşi ateste băutura – “Pălinca Trămuţa” – ca produs tradiţional românesc.
Doi ani mai târziu a devenit primul pălincar din România certificat de OSIM. Pe etichetă sunt tatăl și fiica sa. “Trămuţa provine de la porecla familei mele din comuna Tulca. Povestea noastră începe încă din anul 1905 într-un loc numit , din localitatea Tulca, unde se spune că exista o pălincărie care deservea locuitorii comunei… Se spune că cel mai vechi cazan de pălincă din Bihor se afla la Tulca „sub ciutură de izvor lângă o fântână bătrână”…Producerea pălincii este un obicei din străbuni, o tradiție care presupune îndemânare, dar și secrete moștenite de la vechii pălincari astfel, cunoașterea și experiența transmise de-a lungul generațiilor sunt cheia calității noastre”, explică Florian Chișe. Comisia de Cultură a decis ca titlul de cetățean de onoare să meargă la un localnic în viață. Florian Chișe a avut un contracandidat extraordinar, în persoana celui care dă numele școlii din localitate: Nestor Porumb. Fostul doctor în drept, avocatul Nestor Porumb s-a implicat alături de alți reprezentanți ai românilor din regiune în pregătirea adunării de la Alba Iulia. A fost ales delegat la Adunarea din 1 decembrie din partea cercului electoral Biserica Albă din comitatul Timiș.
După Marea Unire, la 9 aprilie 1919, va hotărî să intre în magistratură, pe perioada de un an, cu motivația după cum sublinia cu mândrie mai târziu, că ,,am dat o mână de ajutor înjghebării justiției române la Tribunalul Lugoj”. Au mai fost propuneri, dar acesta au fost pentru cetățeni de onoare ai satului Căuașd în persoana lui Marian Dumitru, fost învățător la școala primară în satul Căuașd și Astelean Viorel fost director la grădina zoologică Oradea.
Garda de onoare
Primarul Daniel Avrămuț a făcut apel la localnici să vină în număr mare la sărbătoarea dedicată fiilor satului, deoarece aceasta se va bucura și de prezența rară, așa cum s-a întâmplat până acum doar la înmormântarea celui care a fostul tulcanul consilier onorific al României în Atlanta, John Lăzău, respectiv a fanfarei și a detașamentului de onoare al Garnizoanei Oradea. Aceștia vor fi prezenți la monumentele înălțate la Tulca și Căuașd în cinstea eroilor. Primarul a mărturisit că pe crucea înălțată în aer la Căuașd a descoperit un nume despre care nu știa, cel al unui erou plecat din Tulca și mort în Afganistan.
Primarul a atras atenția că prezența detașamentului de onoare trebuie primită așa cum se cuvine. E un moment care a mai fost văzut la Tulca doar în 2008 atunci când aici a fost înmormântat fostul colecg de partid a lui Barak Obama, John Matioc Lăzău, născut în Tulca, fiul lui Ioan şi Florica Matioc. Fostul consul onorific al României în Atlanta, SUA a fost înmormântat în 2008.
Ioan Lazău a plecat în America cu un an înainte de Revoluţie a devenit John Lazău, dar nu a renunţat niciodată la cetăţenia română, deşi a devenit cetăţean american. A devenit consul onorific al României în Atlanta şi şi-a făcut un scop în viaţă din a stabili relaţii economice între România şi SUA şi din a aduce în România investitori americani. A decedat la Spitalul Fundeni din Bucuresti, în urma unui transplant de ficat.
Trimite articolul
XPalincă.Pâlincă băi,moarte!
Dumnezeu sa-l odihneasca pe domnul John Lazau , un om extraordinar si de exceptie 🙏❤️