Pornind de la considerentul că activitatea de voluntariat în România se situează, conform statisticilor, sub media europeană, Organizaţia de Femei Social-Democrate (OFSD) Oradea a organizat, recent, la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, acţiunea: „Fii voluntar! Implică-te!”. La masa dezbaterii reglementărilor legislative privind voluntariatul au fost invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor publice, ONG-uri şi studenţi direct interesaţi de activitatea de voluntariat.
Actul normativ care reglementează activitatea de voluntariat în România a fost prezentat de Bekesi Csaba, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.
Modificări
Acesta le-a arătat celor prezenţi că cele mai importante modificări vizează: definirea termenului de coordonatori de voluntari şi a atribuţiilor sale, recunoaşterea voluntariatului ca experienţă profesională, posibilitatea alocării unei cote din bugetul local sau naţional pentru sprijinirea activităţilor de voluntariat în folosul comunităţii, obligativitatea încheierii unui contract de voluntariat în formă scrisă între voluntar şi organizaţia gazdă, precum şi eliberarea unui certificat de competenţe dobândite prin voluntariat.
Reglementări
Sufletul activităţii, Claudia Timofte, preşedintele OFSD, a subliniat faptul că implementarea acestui demers legislativ face parte din strategia „Agenda Publică pentru Voluntariat în România 2012-2020”, elaborată în anul 2011 – Anul european al voluntariatului – de către 37 de experţi români în cadrul a patru grupuri de lucru tematice, cu sprijinul Centrului European de Voluntariat.
„Prezenta lege reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată şi bazată pe decizia liber consimţită a acestora, la activităţi de voluntariat organizate în România de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ”, a mai punctat Claudia Timofte.
La eveniment au luat parte: Bekesi Csaba, directorul AJOFM Bihor, Cristina Blikling din partea ITM Bihor, Ioana Florea, director ajunct al ASCO Oradea, Felix Cozma, directorul AJPIS, Carmen Polman, director adjunct al CJ de pensii, Daniela Petrişor, manager general al Serviciului de Ambulanţă Bihor, directorul de îngrijiri medicale de la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, Călin Barabaş. Şi reprezentanţii ONG-urilor: Salvamont Bihor, Filantropia, AFOREO, Habitat pentru Umanitate, Uniunea Femeilor, Life Tineret, Activejob, Alsterdorf, Caritas Eparhial, Ruhama, Elim, Asociaţia pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră au salutat iniţiativa OFSD.
Citiți principiile noastre de moderare aici!