Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii derulează, şi partenerul „Groupama” Asigurări derulează până la finele lunii viitoare campania naţională preventivă „Fii precaut. Hoţii nu dorm!”.
În acest context, IPJ Bihor, prin poliţiştii de proximitate şi cei de la Prevenirea Criminalităţii, va derula o serie de activităţi locale pentru prevenirea furturilor din locuinţă.
Poliţiştii se vor întâlni cu grupurile ţintă, vor face recomandări, vor posta 200 de afişe la intrări de blocuri şi vor distribui 10.000 de pliante (cu listă de verificare a punctelor de securitate a locuinţei) în cutii poştale, pieţe, staţii de transport, centre comerciale etc. De pildă, ieri la amiază s-a desfăşurat o acţiune preventivă în complexul Lotus Center din Oradea, în cadrul căreia s-au mobilizat tineri voluntari, parteneri ai Poliţiei bihorene.
Totodată, se vor organiza acţiuni în parteneriat cu asociaţiile de proprietari din Oradea, Marghita, Beiuş, Salonta şi Aleşd, precum şi cu centrele multifuncţionale orădene pentru vârstnici.
Anul acesta, la IPJ Bihor s-au sesizat 617 furturi din locuinţă, comparativ cu 647 de furturi înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2010.
Efracţie sau tupeu
„Cel mai frecvent mod de operare, este prin efracţie. În acest caz, ponderea cea mai mare o reprezintă uşile dotate cu un singur sistem de închidere, care simplifică acţiunea infractorului şi îi reduc timpul de acţiune determinat, precum şi larga răspândire a tâmplăriei din PVC şi relativa uşurinţă în dislocarea acesteia”, mai informează purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, Alina Dinu.
Potrivit acesteia, un alt mod de operare este cel în care infractorii speculează neglijenţa victimei în a-şi asigura locuinţa. În această categorie sunt cuprinse în cea mai mare măsură intrarea prin uşi lăsate deschise (preponderent în mediul rural) şi escaladările ferestrelor lăsate deschise, în cazul locuinţelor aflate la parter ori la primul etaj.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!