După două ediții – derulate în anii școlari 2021-2022 și 2022-2023 – proiectul FAST – „Fii avocat în școala ta!”, inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România, pornește din nou la drum în școli din întreaga țară. 1000 de avocați vor merge în clase și le vor explica elevilor noțiuni juridice, împărtășindu-le din cunoștințele și experiența lor.
[eadvert]
Lansarea celei de-a treia ediții a proiectului a avut loc vineri seara, la București, în cadrul unui eveniment la care au participat, pe langă avocați, și reprezentanți ai ministerelor Justiției, Educației, Afacerilor Interne și ai Administrației Prezidențiale.
„Putem salva tineri de la greșeli care le vor afecta tot restul vieții”
În Bihor, proiectul este coordonat de avocatul Ionel Manole și beneficiază în acest an de implicarea voluntară a 25 de avocați.
„Ne asteptăm ca în momentul în care demarăm efectiv activitatea să ni se mai alăture colegi noi. Avem și colegi care transmit cunoștințele juridice claselor cu predare în limba maghiară”, a explicat pentru Jurnal bihorean și bihon.ro coordonatorul FAST pe Bihor, avocatul Ionel Manole.
Elevii vor primi informații din domeniul juridic, iar avocații le vor oferi explicații despre ce înseamnă o infracțiune, cum pot să evite comiterea unei astfel de fapte sau că cadă victime unor delicte precum agresiuni fizice, consum de droguri, infracțiuni de natură sexuală. Ei vor afla și ce înseamnă să fii avocat, procuror, judecător ori grefier. Primele întâlniri vor avea loc în luna octombrie.
„Misiunea noastră poate salva tineri de la greșeli care le afectează restul vieții (dincolo de traficul ori consumul de droguri, chiar și o postare pe rețelele sociale constituie în anumite circumstanțe infracțiune). Sau le poate trezi interesul de a accede în casta noastră profesională, dezvoltându-și abilitățile native”, a precizat avocatul Manole.
La prima ediție a proiectului derulat în Bihor au participat 26 de avocați, care s-au întâlnit cu aproape 4.000 de elevi din 23 de unități de învățământ. În activitățile
derulate în cadrul celei de-a doua ediții s-au implicat, ca voluntari, 20 de avocați din Baroul Bihor.
Educația juridică ar putea deveni materie obligatorie
Considerat o reușită, programul FAST – „Fii avocat în școala ta!” a făcut obiectul unui protocol pe o perioadă de trei ani, semnat în 2022 de Uniunea Națională a Barourilor din România și Ministerul Educației, care s-au angajat să colaboreze pentru redactarea programei școlare și a manualelor specifice. În viitorul apropriat, educația juridică ar putea deveni materie de studiu în școli.
„Au intrat în vigoare legile privind învățământul preuniversitar și universitar, iar (…) odată cu aceste legi, avem deschisă calea introducerii educației juridice în programele școlare”, a anunțat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, cu ocazia lansării celei de-a treia ediții a proiectului FAST.
La rândul său, Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, consideră că „introducerea pregătirii juridice în curriculum este foarte importantă mai ales la liceu. Sunt activități pe mai multe domenii de educație, iar un fenomen care trebuie abordat este cel privind mediul online – copiii, victime ale infracțiunilor online”.
Trimite articolul
XEducatia juridica sa fie in progama ca si materie. Asta e reclama mascata. Sper ca ni se permite sa nu fim naivi. S-au apucat sa lucreze pro-bono???? nu creeeed. Doar pe copii ii mai poate prosti
A facut Danilet de unul singur! Si ce fain a facut!
Este necesară educația ca elevii să nu devină prădători si elevele sa se știe feri de prădătorii de frumusețe. Faptele de zi cu zi impun această educație .