„Fii Avocat în Școala Ta” este proiectul prin care elevii pot dobândi cunoștințe juridice care le conferă abilitatea de a se distanța de fapte prevăzute de legea penală. Deopotrivă, elevii de orice vârstă pot recunoaște și contracara eficient faptele sau împrejurările în contextul cărora este posibil a deveni victime ale infracțiunilor. 20 de avocați se vor prezenta în fața elevilor, în a doua ediție a proiectului, cu teme extinse.
[eadvert]
Avocații se vor întâlni cu tinerii din mediul preuniversitar. Este vorba de câteva mii de tineri expuși unor fapte ce pot atrage sancțiuni penale, în acord cu vârsta și discernământul lor în formare. Avocații orădeni le vor explica tinerilor situații de viață care îi preocupă, prin prin prisma normelor de drept, a consecințelor juridice, înseamnă a le da putere tinerilor să ia decizii informate în plan personal și profesional, precum și să acționeze într-o manieră angajată și pozitivă în societate.
„Educația juridică este mai mult decât oricând necesară tinerilor, în evoluția lor ca viitori membri ai societății. Scopul proiectului «Fii avocat în școala ta» este de a sprijini tinerii pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor. Educația juridică timpurie contribuie la sentimentul de apartenență la comunitatea și la cultura națională. Promovarea unei culturi primitoare pentru tineri presupune promovarea valorilor democratice ale societății. Aceste valori democratice – egalitatea, dreptatea, respectul pentru convingerile și opiniile celorlalți – sunt intrinsec legate de lege. Fii avocat în școala ta este un proiect care își propune să provoace mintea tinerilor, să-i scoată din zona de confort pentru ca ei să-și pună întrebări. Ne dorim să le transmitem acestora faptul că libertăți fundamentale, născute din revoluții, cum este libertatea de expresie și de opinie, pot avea reversuri fatale ca pornografia sau extremismul. Or, soluția magică se află în ei și în felul în care percep realitățile din jurul lor”, este de părere avocatul Ionel Manole, coordonatorul acestui proiect.
Responsabilitate
Proiectul lansat de Uniunea Națională a Barourilor își propune promovarea culturii legalității și responsabilității în societate încă de pe băncile școlii și evidențierea rolului avocatului în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale. Echipa de avocați înscriși în proiect se prezintă din nou în fața elevilor cu teme extinse.
Astfel, printre temele abordate sunt: cum să nu cazi victima unor infracțiuni de violență, sexuale sau informatice, bullyingul și cum poate fi acesta evitat, precum și profesiile juridice (avocat, judecător, procuror).
„ A demarat ediția a II-a a proiectului FAST- Fii Avocat în Școala Ta, prin care elevii pot dobândi cunoștințe juridice care le conferă abilitatea de a se distanța de fapte prevăzute de legea penală; deopotrivă, elevii de orice vârstă pot recunoaște și contracara eficient faptele sau împrejurările în contextul cărora este posibil a deveni victime ale infracțiunilor”, a anunțat conducerea Baroului Bihor.
Proiectul continuă, sub îndrumarea decanului Baroului Bihor – avocat Adrian Stancu, și a coordonatorului de proiect – avocat Ionel Manole.
În prima ediție a proiectului au fost implicați 26 de avocați, care s-au întâlnit cu peste 4.000 de elevi din 23 de școli din Oradea și din județul Bihor.
Trimite articolul
XPoate-i provoaca si la responsabilitate, nu numai la drepturi! Acolo stau bine!