Câteva zeci de localități din Bihor au fântânile contaminate, potrivit analizelor făcute de Direcția de Sănătate Publice. Anual, instituția colectează probe de apă din fântânile publice și din arteziene, iar rezultatele arată că acestea sunt contaminate printre altele cu Amoniac, Arsen, Mangan, Sodiu, E.Coli, B.Coli, Fier, nitrați.
[eadvert]
Asta nu ar fi neapărat o problemă, dacă acei bihoreni ar avea acces la rețelele de utilități. Însă, așa cum Jurnal bihorean a aflat, încă avem multe comune în județ care nu au reușit să introducă rețelele de utilități, iar cele care au, încă se zbat să le extindă pentru a ajunge cu ele la toți locuitorii. Motivele pentru care aceste localități au rămas în urmă la acest capitol sunt, potrivit gospodarilor care le conduc, lipsa banilor și neseriozitatea constructorului, relieful dificil sau numărul mic de locuitori.
Un primar însă a motivat lipsa rețelelor de utilități prin faptul că acestea nu ar fi „sustenabile” din punct de vedere economic.
În perioada următoare, Jurnal bihorean va publica mai multe articole pe această temă. În numărul de astăzi vă prezentăm localitățile unde oamenii au de ales între a consuma apă nepotabilă din fântâni sau de a cumpăra apă îmbuteliată.
Amoniac, Arsen, Mangan, Sodiu, E.Coli, B.Coli, Fier, nitrați etc. Sunt câteva dintre substanțele care se regăsesc în apa din fântânile publice din județ, așa cum reiese din datele furnizate de Direcția de Sănătate Publică Bihor.
DSP recoltează anual probe, pentru a verifica dacă apa din fântânile publice este potabilă și poate fi consumată de populație. În 2021 au fost luate probe din 71 de fântâni publice, în 2022 din 75 de fântâni publice și arteziene, iar în 2023 (ianuarie – august) din 57.
În urma analizării probelor colectate în acest an, a reieșit că în fântânile din 25 de localități apa nu poate fi consumată de localnici, deoarece au fost descoperite substanțe periculoase. În comuna Avram Iancu, apa din fântânile publice de pe teritoriul satelor Avram Iancu, Ant și Tămașda are în compoziție: Amoniac, Arsen, Mangan, Sodiu, Fier și este dură. Celelalte localități cu apă neconformă sunt: Batăr, Beiuș, Căpâlna, Dobrești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Mădăras, Pomezeu, Răbăgani, Salonta, Sârbi, Sâmbăta, Săcădat, Sălacea, Toboliu, Tulca.
„Au fost notificate primăriile pe a căror rază teritorială se găsesc sursele de apă (fântâni publice/arteziene) neconforme, cu privire la neconformarea calității apei la normativul de potabilitate, în vederea informării și atenționării populației asupra riscului pentru sănătate (cele mai expuse grupe de persoane fiind nou-născuții și sugarii, gravidele, femeile care alăptează și persoanele în vârstă). Măsuri de protecție luate pentru populația consumatoare au constat în verificarea modalității de informare a populației asupra calității apei (afișare la loc vizibil a plăcuțelor avertizoare)”, ne-a transmis DSP Bihor.
Apă îmbuteliată
De subliniat că aceste date se referă strict la fântânile publice, deoarece pentru fântânile din curțile oamenilor DSP nu face analize, decât la cerere și contra-cost. Însă locuitori din satul Ginta (comuna Căpâlna) ne-au confirmat că nici apa din fântânile lor nu este potabilă, iar oamenii își cumpără apă îmbuteliată, atât pentru consum, cât și pentru gătit.
„În fântână este un hidrofor, cu care aducem apa în casă. Însă apa din fântâni nu este bună de băut. De băut, bem apă minerală. Nu avem nimic în satul ăsta”, ne-a spus Maria Comănescu. „Apa de băut și pentru gătit o cumpărăm. Inclusiv animalelor le dau apă îmbuteliată. Mai bine cheltui pe apă, decât pe medicamente”, ne mărturisește vecina Mariei, Anamaria Bumber. Ea a socotit că are nevoie de 60 de litri de apă îmbuteliată săptămânal, pentru consum. „Facem vânzare la magazinul din sat”, glumesc amar cele două femei (Foto).
Apă din fântâni nepotabilă, apă de la rețea…deloc
Primarul din Căpâlna, Gheorghe Vid, ne-a declarat că într-o singură localitate, Săldăbagiu Mic, există rețea de apă. În Suplacu de Tinca, Căpâlna și Ginta se lucrează la introducerea apei încă din 2017.
„Avem un constructor foarte neserios. Rețeaua este în mare finalizată, avem foraj, dar nici anul ăsta nu am făcut aproape nimic. Anul trecut am decontat o singură factură”, a declarat edilul. El spune că dacă reziliază contractul cu constructorul „neserios” pierde finanțarea din PNDL, pentru introducerea rețelelor.
Chestionat pe această temă, primarul Dan Chirla, din comuna Avram Iancu, spune că a anunțat populația că apa din fântânile publice nu este potabilă. „I-am anunțat și își cumpere apă de la magazine”, ne-a declarat edilul când l-am întrebat ce măsuri a luat pentru a se asigura că populația nu consumă apa neconformă.
Legat de rețeaua de apă, el zice că aceasta acoperă doar satele Tămașda și Avram Iancu. În satul Ant nu există rețea.
„În Ant este o fântână arterziană de aproape 300 de ani”, ne-a comunicat primarul. Întrebat dacă oamenii consumă apa respectivă, în condițiile în care analizele făcute de DSP arată că nu e potabilă, el a insitat că aceștia „își cumpără apă de la magazine”.
În Sâmbăta, aceeași situație. Oamenii nu ar trebui să bea apa din fântâni, însă nu au nici de la rețea.
„S-a băgat rețeaua în pământ de ani, dar nu s-a înțepat niciunu’ la rețea. Oamenii din fântâni trag apa. Câțiva sunt cu hidrofor, dar majoritatea au fântâni pe găleată. Măcar apă dacă ne-ar băga. Apa e aur pe timp de vară, mai ales că o parte din fântâni au secat”, ne-a explicat un localnic.
Primarul comunei, Mariana Laza, susține că a pus tăblițe la fântânile publice, pentru a avertiza populația că nu se poate folosi apa.
„În fiecare an punem tăblițe, ei (n.red. locuitorii) le iau”, a declarat edilul. În comună, la fel ca în multe altele din Bihor, încă se lucrează la rețeaua de apă. Proiectul a demarat acum șapte ani. Întrebată de unde beau oamenii apă, Laza a spus: „De la arteziene și din fântâni”.
Alte localități cu apă neconformă și care nu au rețea de apă sau nu au suficientă pentru a acoperi toate satele sunt: Finiș, Lăzăreni, Șoimi.
Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bhor, ne-a declarat că persoanele care consumă perioadă îndelungată apă neconformă pot prezenta risc crescut de îmbolnăvire. Printre bolile la care sunt expuși se numără cele de rinichi, cardiovasculare, digestive.
Localitățile cu fântâni cu apă neconformă
Analize 2021
Avram Iancu (Avram Iancu, Ant, Tămașda): Amoniac, Oxidabilitate, Duritate Totală, Arsen, Mangan, Sodiu,
Balc: Amoniac, Fier, Sodiu,
Batăr (Batăr, Satu Nou, Tăut, Arpășel): Amoniac, Fier, Sodiu, Turbiditate, Arsen, Mangan,
Beiuș: Turbiditate, Fier, Mangan, B.Coli, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, Amoniac, duritate totală
Căpâlna (Ginta): Amoniac, duritate totală, Fier
Ciumeghiu (Ciumeghiu, Ghiorac, Boiu): Amoniac, duritate, Arsen, Fier, Mangan, Sodiu, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C
Cefa (Inand, Ateaș): duritate, Arsen
Ceica: Amoniac, duritate, conductivitate
Dobrești (Dobrești, Luncasprie): Turbiditate, E. Coli, Enterococi, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C
Finiș: Amoniac
Gepiu: Amoniac, oxidabilitate, duritate
Lăzăreni: Fier
Mădăras (Mădăras, Homorog): Duritate, Arsen, Mangan
Pomezeu (Sitani): Amoniac, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C
Răbăgani: Amoniac, duritate
Remetea (Remeta, Drăgoteni): Amoniac, duritate
Salonta: Duritate, Arsen, Mangan, Fier, Cupru
Sânnicolau Român: Duritate, Fier, Mangan
Sârbi (Burzuc): Turbiditate, Mangan
Sâmbăta (Copăceni, Rotărești): Amoniac, duritate
Săcădat: Amoniac, duritate
Sălacea (Sălacea, Otomani): Sodiu, duritate, Fier, Mangan, Amoniac, duritate, Nitrați, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, turbiditate, Cupru,
Șoimi: NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, B.Coli, Enterococi
Toboliu (Cheresig): Mangan, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, B.Coli
Tulca: Fier, Mangan, Amoniac
Analize 2022
Avram Iancu (Avram Iancu, Ant, Tămașda): Amoniac, duritate totală, Arsen, Mangan, Sodiu
Batăr (Batăr, Satu Nou, Tăut, Arpășel): Amoniac, Turbiditate, Fier, Mangan, duritate totală, Arsen
Beiuș: Mangan, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, Amoniac, duritate totală
Boianu Mare: Nitrați, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, bacterii coliforme
Căpâlna (Ginta): Amoniac, duritate totală, Fier, Sodiu
Ciumeghiu (Ciumeghiu, Ghiorac, Boiu): Amoniac, duritate, Arsen, Fier, Sodiu, Mangan
Cefa (Inand, Ateaș): Amoniac, duritate, Arsen, Fier, Mangan
Drăgănești (Țigănești): NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, bacterii coliforme
Dobrești: Turbiditate, Fier, Mangan
Finiș: Amoniac, duritate, Mangan
Lazuri de Beiuș: NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, bacterii coliforme, E.Coli
Mădăras (Mădăras, Mărțihaz, Homorog): Duritate, Arsen, Mangan, Amoniac
Pomezeu (Sitani): Amoniac, duritate, Fier
Răbăgani (Albești): Amoniac, duritate
Remetea (Remetea, Drăgoteni): Amoniac, duritate
Salonta: duritate, Arsen, Mangan, Fier
Sânnicolau Român (Sânnicolau Român, Roit): duritate, Fier, Mangan
Sârbi (Burzuc): Turbiditate, Fier, Mangan
Sâniob (Fegernicu Nou, Sâniob): duritate, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, Arsen
Sâmbăta (Copăceni, Rotărești, Zăvoiu): Amoniac, duritate, Sodiu, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C
Săcădat: NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, Amoniac, duritate, Sodiu
Sălacea (Sălacea, Otomani): Amoniac, duritate, Arsen, Fier, Mangan, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C
Toboliu (Cheresig, Toboliu): NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, Mangan
Tulca: Amoniac, Arsen, Mangan, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, B.Coli
Analize 2023
Avram Iancu (Avram Iancu, Ant, Tămașda): Amoniac, duritate totală, Arsen, Mangan, Sodiu, Fier
Batăr (Batăr, Sat Nou, Tăut, Arpășel, Talpoș): Amoniac, Fier, Mangan, duritate, Arsen
Beiuș: Mangan, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, Amoniac, duritate totală
Căpâlna (Ginta): Amoniac, duritate totală, fier, sodiu
Dobrești (Dobrești, Luncasprie): Fier, Mangan
Finiș: Amoniac, duritate
Lazuri de Beiuș (Lazuri de Beiuș, Cusuiuș, Hinchiriș): NTG 22 grade C, NTG 37 grade C, bacterii coliforme
Mădăras (Mădăras, Mărțihaz, Homorog): Duritate, Arsen, Mangan
Pomezeu (Sitani, Hidiș): Amoniac, duritate
Răbăgani (Albești): Amoniac, duritate
Salonta: Duritate, Arsen, Mangan, Fier
Sârbi (Burzuc): Fier, Mangan
Sâmbăta (Copăceni, Rotărești, Zăvoiu): Amoniac, duritate
Săcădat (Săcădat, Săbolciu): Amoniac, duritate, Sodiu, Fier
Sălacea (Sălacea, Otomani): duritate, Fier, Mangan, NTG 22 grade C, NTG 37 grade C
Toboliu (Cheresig, Toboliu): pH, Mangan
Tulca: Fier, Arsen, Mangan, Amoniac
Trimite articolul
XNu este adevarat!!! Bihorul este cel mai…(sandu si drop vor completa) judet de pe planeta. Apoi vor striga cat ii tin bojocii: “mars in Teleorman!”
Ar putea veni si in Santimreu,conductele-s in pamant,sant trei fantani forate,si nu stiu ce se mai asteapta,de ce nu baga apa in conducte ! Avem si o arteziana,o vreme era afisat ,,NU ESTE POTABILA” ,acum primaria a mai si facut un acoperis frumos amenajat,dar nu stim cat de potabila mai e ! ?
Nici satele din comuna Nojorid nu au apa si canalizare si tare ar trebui ,pe langa ca seaca fantanile vara ,apa e calcaroasa si infestata de apele menajere deversate in sant,si de apele din fose neseptice care se infiltreaza in pamant .