De luni, orădenii interesaţi să depună proiecte de investiţii în cartierele proprii le pot înregistra pe platforma online accesibilă şi de pe site-ul oradea.ro.
Prima tentativă de bugetare participativă organizată de Primărie dispune de un buget de 1,5 milioane de euro, pentru 10 proiecte. Eduard Florea, director economic al Primăriei, apreciază suma ca generoasă, reprezentând cam 10% din bugetul de investiţii al oraşului. Acesta dă asigurări că „bugetarea participativă merge mai departe, indiferent de influenţele pe care le are schimbarea Codului fiscal asupra bugetului local”.
Condiţii
Astfel, în perioada 11 decembrie 2017 – 21 ianuarie 2018, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătățirea cartierelor lor. Pentru fiecare dintre anii 2018 – 2019, vor fi selectate câte 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul local și în lista celor 100 de obiective de investiții pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în Oradea.
Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 200.000 euro, inclusiv TVA. Anual, prin bugetarea participativă se vor selecta 10 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Oradea pentru acel exercițiu bugetar. Implementarea proiectelor se poate face în anul respectiv sau, în funcţie de condiţii, în anii următori.
La această campanie pot participa persoane fizice care au domiciliul sau reşedinţa în Oradea şi care au împlinit deja 18 ani. Depunerea proiectelor se poate realiza strict prin platforma on-line dedicată bugetării participative (activ.oradea.ro), de către persoane înregistrate cu cont de utilizator.
Sunt validate doar investiţiile care sunt de competența Primăriei şi care nu contravin regulamentelor şi legilor în vigoare.
Proiectele trebuie neapărat să fie de interes local și să nu realizeze activităţi cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică.
Trebuie să să vizeze un spaţiu din domeniul public al oraşului şi să se refere doar la investiții publice constând în dotări, modernizări, reparații ale bunurilor proprietate publică.
Lucrările propuse trebuie să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect şi să intre în domeniile prevăzute.
Calendar
Bugetarea participativă pe anul 2017 cuprinde mai multe etape. Prima dintre ele a fost lansată luni- înregistrarea pe platforma on-line activ.oradea.ro, urmată de depunerea proiectelor. Un cetățean poate depune un singur proiect pentru fiecare domeniu, prin intermediul platformei activ.oradea.ro.
Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 200.000 euro cu TVA. Analiza tehnică și legală a proiectelor, care va fi realizată de către o comisie constituită la nivelul Primăriei, va verifica şi conformitatea proiectelor iniţiate cu cadrul legal.
„Comisia își rezervă dreptul de a ajusta proiectele. Pot exista propuneri care necesită ajustări tehnice şi estimarea mai eficientă a costurilor din partea Municipalităţii, pentru a putea fi asumate/supuse votului şi ulterior implementate”, informează Primăria.
Această etapă are termen-limită data de 2 februarie, în condiţiile în care proiectele pot fi înregistrate online până în 21 ianuarie.
Următoarea etapă este votul online, care are alocat intervalul 5 februarie – 9 martie 2018.
Aceasta este urmată de dezbaterea proiectelor în teren şi de votarea lor în cartiere. În ultima zi a lunii aprilie 2018, Primăria ar trebui să aibă 10 proiecte de investiţii rezultate în urma acestui demers.
Votul online are o pondere de 50%, iar votul cu ocazia dezbaterii publice la nivel de cartier va da restul de 50% din luarea deciziei.
„În cadrul întâlnirilor organizate la nivelul fiecărui cartier se vor prezenta primele 5 proiecte în funcție de numărul voturilor exprimate online, ocazie cu care participanții la dezbaterea publică își vor putea exprima prin vot direct opțiunea proprie. Proiectele care obțin cel mai mare punctaj în urma votului on-line și a dezbaterii publice urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Oradea pentru anul în curs”, mai transmite Primăria.
Platforma pentru bugetare participativă a fost realizată de către firma Indeco Soft, pentru suma de 16.000 lei.
„Prin procesul de bugetare participativă, Municipalitatea are în vedere creşterea nivelului de dialog şi colaborare dintre cetăţeni şi administraţia publică locală, precum şi ajustarea politicilor publice la nevoile şi aşteptările cetăţenilor, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în municipiul Oradea”, transmite Municipalitatea.
Contact
Pentru informaţii suplimentare cu privire la procesul de bugetare participativă:
platforma on-line: activ.oradea.ro;
e-mail: bugetareparticipativa@oradea.ro;
tel. 0259/437.000, interior 248
Domenii
Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea municipiului Oradea:
- Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale
- Amenajare de spații verzi și locuri de joacă
- Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei
- Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.)
- Infrastructură culturală
- Infrastructură socială
- Infrastructură de sănătate
- Digitalizare
Citiți principiile noastre de moderare aici!